16 C
Kotor

Slušaj online radio

Protesti mogu prerasti u opšti bunt protiv autokrata Vučića

Protesti – Srbija – foto Hina

Masovni ekološki protesti u Srbiji, koji su jučer drugu subotu zaredom održani u Beogradu i brojnim drugim gradovima diljem Srbije, prijete prerastanjem u opšti bunt protiv autokratske vladavine Aleksandra Vučića, piše u nedjelju Večernji list.

Na poziv više ekoloških organizacija i drugih udruga, okupljenih u pokretu Ekološki ustanak, deseci hiljada prosvjednika jučer su osim u Beogradu prosvjedovali i blokirali prometnice i mostove na čak 53 lokacije diljem Srbije, zaustavivši na dva sata život u zemlji.

Prosvjednici, kojih je bilo puno više nego prošle subote, zahtijevaju izmjenu zakona o referendumu i eksproprijaciji koji, uvjereni su, pogoduju rudarskoj multinacionalki Rio Tinto koja želi eksploatirati litij u zapadnoj Srbiji, u dolini rijeke Jadar kod Loznice, što oni smatraju ekološkom katastrofom i dokazom da su državi ekonomski interesi ispred zdravlja građana. Prosvjede su, kao i prošle subote – osobito u Novom Sadu, gdje je izbila masovna tučnjava – obilježili incidenti i nasilje koje su izazvali organizirani režimski batinaši i provokatori.

Dok su se prosvjednici jučer okupljali u Beogradu i drugim mjestima, Vučić je stigao u posjet Gornjim Nedeljicama kod Loznice na razgovor s tamošnjim mještanima. Procjenjuje se da su tamošnje zalihe litija, koji je neophodan za proizvodnju suvremenih baterija koje se ugrađuju u automobile i razne aparate, vrijedne više desetaka milijardi eura. Prema nekim analizama, u dolini rijeke Jadar kod Loznice nalazi se iznimno bogato nalazište jadarita, minerala bogatog litijem (koji je ime dobio upravo po rijeci Jadar). Zalihe kriju više od 200 miliona tona litija, što je oko desetine svjetskih zaliha litija, koji zbog njegove važnosti za proizvodnju savremenih uređaja nazivaju i bijelim zlatom.

Međutim, kako vlasti u Srbiji nisu mogle same financirati eksploataciju vrijedne rude, vlada Ane Brnabić otvorila je vrata kompaniji Rio Tinto, što je već rezultiralo pražnjenjem sela i bijegom stanovništva iz okolice budućeg rudnika.

Spor oko eksploatacije litija koji je, čini se, Vučićev režim podcijenio, u prvi je plan nametnuo ekološke organizacije i aktiviste kao u ovom trenutku jedinu ozbiljnu i artikuliranu opoziciju Vučićevu režimu, iako ovdje nije riječ samo o ekološkom nezadovoljstvu, nego i buntu i općem nezadovoljstvu velikog dijela građana Srbije Vučićevom vladavinom, uzurpacijom vlasti, institucija i medijskog prostora, donosi Večernji list.

Izvor:Hina

Najčitanije