21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Protesti ukoliko nadležni dozvole parastos Draži Mihailoviću

Herceg Novi – foto Ž. Starčević

Ne jenjavaju reakcije javnosti na najavljeni parastos koji će MCP održati u Herceg Novom, u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima, povodom godišnjice smrti Draže Mihailovića.

Parastos je najavljen za danas, a sudeći prema najavama, ukoliko nadležni organi ne spriječe Mitropoliju crnogorsko primorsku da danas održi službu, biće protesta.

Naime, iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Cetinja upozorili su nadležne da će organizovati protest, a o tome su, kako su naveli obavijestili i policiju.

Kako je kazao predsjednik ovog udruženja Stevan Radunović, oni će masovno protestovati u Grblju i Herceg Novom u nastojanju da spriječe, kako je istakao, ovaj gnusni čin.

Kako je dodao, imaju najavu još nekoliko opštinskih udruženja boraca NOR i antifašista da će se i oni neposredno uključiti.

Podsjetimo da su reakcije povodom parastosa stizale sa svih strana, najoštrije iz Ministarstva kulture, ali do sada niko nije zabranio održavanje skupa.

Skup je zakazan za 18 sati.

Parastos se služi povodom 100 godina od stradanja ruske, carske porodice Romanov i 72 godine od ubistva “đenerala Dragoljuba Mihailovića”, navodi se saopštenju na sajtu Mitropolije SPC-a.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista: Očekujemo da nadležni organi spriječe Mitropoliju

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinje je saopštilo da su duboko uznemireni najavama o održavanju parastosa Draži Mihailoviću.”Duboko smo uznemireni i povrijeđeni saznanjima o najavama čelnika Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko primorske kako će održati parastose pravosnažno osuđenome izdajniku i narodnome neprijatelju, saradniku fašističkih okupatora u Drugome svjetsokome ratu, Dragoljubu-Draži Mihailoviću. Ovaj najavljeni javni čin duboko vrijeđa antifašistička opredjeljenja i uspomenu na sve žrtve koje su položile svoje živote za oslobođenje od okupatora, kao i za čast i dostojanstvo Crne Gore i Jugoslavije.

Poštujući već neposredno izraženo snažno nezadovoljstvo velikoga broja naših članova i iskazanu spremnost na akciju, očekujemo i tražimo da nadležni državni organi spriječe Mitropoliju u njenima nakanama”, naveo je u saopštenju predsjednik ovog udruženja Stevan Radunović.

Najčitanije