16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Protestno okupljanje građana u Morinju – traže uklanjanje sporne spomen table

Protest u Morinju

Više desetina građana Boke okupilo se danas u Morinju ispred zaključanih kapija bivšeg vojnog skladišta u tom naselju, a gdje je 1991- 92. funkcionisao takozvani Sabirni centar JNA za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta.

Oni su se okupili u znak negodovanje povodom postavljanja spomen ploče sa kako navode “netačnim i uvrijedljivim natpisom i nereagovanjem nadležnih na rješenje Uprave za inspekcijske poslove da se ploča ukloni”.

Građani su se, kako je istaknuto, protestuju zbog toga što premijer Dritan Abazović (URA) i v.d. ministar odbrane Filip Adžić (URA) do danas nisu omogućili sprovođenje u djelo rješenja Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore koja je sredinom oktobra naložila uklanjanje spomen ploče što su je u znak sjećanja na sabirni centar u Morinju, na objektima napuštenog vojnog skladišta nekoliko dana ranije, protivno Zakonu o spomen obilježjima i bez formalne saglasnoti Vlade i Opštine Kotor, postavili u međuvremenu smijenjeni ministri inostranih poslova Ranko Krivokapić (SDP) i odbrane Raško Konjević (SDP).

Protest u Morinju

Spomen ploča je otkrivena u prisustvu ministara vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Hrvatske Gordana Grlić Radmana i ministra branitelja Toma Medveda, a od tog dana neprekidno je čuvaju naoružani vojnici koji po naredbi dobijenoj od Generalštaba VCG, nikome ne dozvoljavaju ulaz u krug do nedavno godinama napuštenog vojnog objekta u Morinju.

Protest u Morinju

Vojska je spriječila i Komunalnu policiju Opštine Kotor koja je pokušala da sprovede u djelo rješenje Uprave za inspekcijske polove o uklanjanju nelegalno postavljene spomen table, zbog čega je UIP pokrenula prekršajni postupak protiv predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića (Demokrate), dok je protiv Konjevića i Krivokapića Specijalnom državnom tužilaštvu 22.novembra podnešena krivična prijava zbog kršenja odredbi Zakona o spomen obilježjima.

Sporna spomen-ploča sa tekstom koji na dubiozan način tretira istorijske okolnosti 1991. kada je država Crna Gora bila nesumnjivi i voljni učesnik agresije na Republiku Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika, postavljena je, kao je konstatovala inspektorka za zaštitu kulturnih dobara koja je izdala nalog za njeno uklanjaje, bez “dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.”

Protest u Morinju

Među građanima koji su se danas okupili pred zaključanom kapijom nekadašnjeg vojnog objekta u Morinju bio je i potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević (Ujedinjena Crna Gora).

Najčitanije