21 C
Kotor

Slušaj online radio

Marković pokušava da nadoknadi višemjesečni nerad SO Tivat

Tivat panorama – foto Anton Marković Boka News

Novi predsjednik lokalnog parlamenta u Tivtu Miljan Marković (DF) koji je na tu funkciju izabran na konstitutivnoj sjednici ovog saziva SO 2.decembra, zakazao je prve dvije radne sjednice  SO koje će se održati već naredne nedjelje.

Tivatski parlament je inače, svoju posljednju sjednicu održao još u junu 2021. od kada je zbog političke odluke SDP-a koja je do tada davala parlamentarnu podršku manjinskoj vlasti triju građanskih listi u Tivtu, da „promijeni stranu“ i pridruži se opoziciji koju su činili DPS, SD i HGI, ušao u višemjesečnu blokadu. To je u martu ove godine rezultiralo formalnim raspuštanjem sada već bivšeg saziva SO Tivat i imenovanjem Odbora povjerenika koji je odrađivao funkjciju rapuštenog parlamenta, te raspisivanjam vanrednih lokalnih izbora koji su, nakonj odlaganja početkom juna, konačno i održani 23.oktobra.

Politička situacije se na ovim izborima nije bitnije izmijenila jer su DPS. SD, SDP i HGI i nakon njih, ostali u opoziciji, a lokalna vlast koju predvodi gradonačelnik Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) sada žuri da ubrzanim tempom rada lokalnog parlamenta, nadoknadi propušteno u višemjesečnoj političkoj blokadi bivše SO i „vanrednim uslovima“ rada sa Odborom povjerenika koji je proteklih nekoliko mjeseci, više zastupao interese Vlade Crne Gore koja ga je imenovala, nego interese građana Tivta.

Stoga će naredne nedjelje u razmaku od samo dva dana, SO Tivat održati dvije sjednice. Na prvoj od njih u utorak, SO će imenovati nove sastave skuštinskih radnih tijela u kojima većinu imaju predstavnici aktuelne parlamentarne većine, odnosno konstituenti koalicije koja će u narednom peridu vršiti vlast u Tivtu: NP, Demokrata, DSS, Evrope Sad, DF, Krtoljske liste, Tivatske Akcije i Bokeškog Foruma. Potom će na novoj sjednici koja je zakazana za četvrtak 22. decembra, SO Tivat razmatrati predloge odluka o rebalansu budžeta za ovu, odnosno budžetu Opštine za narednu godinu. Prema tim odlukama koje je propremila vlast dosadašnjeg i budućeg gradonačelnika Komnenovića, obim gradske kasse Tivta za 2022. se sa prvobitno planiranih 18.635.700 eura, zbog viškža ostvarenih prihoda, uvećava na iznos od 20.135.700 eura. Što se budžeta za narendu godinu tiče, on će iznositi 24.055.700 eura i biče za čak 30 odsto veći od ovogodišnjeg.

Pored odluka koje se odnose na budžet za 2022. i 2023., SO Tivat će na sjednici 22.decembra razmatrati i ukupno pet odluka o izgradnji lokalnih objekata od javnog interesa (četitri nove trafostanice i jednog elektro-voda), a kojima će se stvoriti preduslovi za nastavak izgradnje nekoliko značajnih hotelsko-turističkih i rezidencijalnih kompleksa u zahvatu Državne studije lokacije Arsenal-Porto Montenegfro, u centru grada, Donjoj Lastvi i u Bonićima.

Izvor:S.L.

Najčitanije