10 C
Kotor

Slušaj online radio

URA Tivat: Sedam miliona eura za bulevar Jaz-Tivat iz kapitalnog budžeta

Ljubomir Jovanović URA Tivat

U kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore za 2023. godinu, našli su se važni projekti za opštinu Tivat, izgradnja bulevara Jaz-Tivat, te početak izgradnje nove škole i vrtića u Radovićima- saopštio je danas Ljubomir Jovanović, član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA iz Tivta.

“Raduje nas da je Vlada Crne Gore na čelu sa Dritanom Abazovićem prepoznala potencijale Tivta, i da je prošlo vrijeme u kojem se Tivtu dosta uzimalo, a malo davalo. Raduju i dobre vijesti iz mnoštva državnih kompanija i rješavanje decenijskih problema radnika i firmi. Vlada Dritana Abazovića pokazuje da može kada se radi pošteno, patriotski i odgovorno bez mržnje, netrpeljivosti i prošlosti.”- kazao je Jovanović dodajući da je “mjera patriotizma je ono što radi URA koja je na najvišim i najodgovornijim državnim funkcijama uspjela da pokaže rezultate za vrlo kratko vrijeme, prije svega na ekonomskom polju i na egzistencijalnim stvarima stavivši ad acta pitanja koja ne doprinose razvoju države i boljem životu građana.”

URA se inače, već nekoliko dana saopštenjima i na društvenim mrežama hvali ulaganjima po raznim crnogorskim gradovima a koja su ušla u kapitalni budžet države za 2023. Među tim projektima je izgradnja bulevara na relaciji Aerodrom Tivat-Jaz za što je u kapitalnom budžetu za narednu godinu predviđeno izdvajanje u visini od 7 miliona eura. Interesantno je da je URA ovu investiciju u svojim saoptenjima računala dva puta i predstavila je kao ulaganje države i za opštinu Tivat i drugo državno ulaganja za opštinu Kotor, iako je u suštini, riječ o jednoj te istoj investiciji.

Rekonstrukciju Jadranske magistrale od Aerodroma Tivat do Jaza u bulevar, država inače, obećava već godinama, a do sada su u dva navrata raspisivani tenderi za izbor izvođača radova koji će napraviti ukupno 16  kilometara saobraćajnice sa četiri trake sa čak 12 kružnih tokova, te paralelno postaviti 15 kilometara dugi, dodatni cjevovoda za potrebe preuzeća Regionalni vodovod između Jaza i ulaza u Tivat. Nakon što je  u februaru,propao prvi tender jer izabrani ponuđač nije obezbjedio traženu bankarsku garanciju, Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod su prije nešto više od  pola godine raspisali novi tender za izbor izvođača na ovom projektu procijenjenje vrijednosti 40 miliona eura. Na taj tender koji je okončan 18.jula pristiglo je  osam ponuda od kojih je kao najpovoljnija procijenjana ona konzorcijuma Shandong Foreign Economics & Technical Cooperation Ltd i Shangdong Liquiao Group Co Ltd iz Kine koji je za rekonstrukciju magistrale u bulevar i paralelnu izgradnju novog kraka regionalnog vodovdnog sistema od Budve do Tivta, tražio ukupno 53.915.262 eura i to bez PDV-a. To znači da sedam miliona eura ulaganja iz državnog budšeta za ovaj projekat u 2023. a kojima se URA hvali pred građanima i Tivta i Kotora, neće biti dovoljno ni za pokriće osmine ukupnih radova na novom bulevaru.

URA se u saopštenu pohvalila i drugim projektom koji će po njima, dogodine iz kapitalnog budžeta države biti realizovan u Tivtu – izgragnjom novog objekta osnovne škole i vrtića u Radovićima, precizirajući da će za to biti izdvojueno plola miliona eura. No, budući da se vrijednost ove investicije i to bez opremanja novih prosvjetnih objekata u Radovićima, procjenjuje na četiri miliona eura, te da su dva do sada raspisan rendera za izbor izvođača radova propala jer se niko na njih nije javio, izvjenso je da će dogodine država čak i ako izabere izvođača, uspjeti da izgradi tek četvrtinu planiranog novog školskog objekta u Krtolima.

Izvor:S.L.

Najčitanije