7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva gastro fešta “Đir o’ bumbara” (foto)

Gastro fešta „Đir o’ bumbara“ održana je danas  po prvi put u Sportskoj dvorani Župa u Tivtu. Radi se o pučkoj fešti u spremanju i degustaciji jela spremljenih od bumbara (kobasice punjene žutim brašnom), kao tradicionalno jelo Boke Kotorske i bokeškog zaleđa.

Uspješni organizatori bili su FB grupa „Bokeški izrazi“, Organizacija žena i TO Tivat.

Na petnaestak maštovito uređenih štandova posjetioci su bili u prilici degustirati razne delicije, osim bumbara, bilo je kobasica, zelja, slanine, raznih pita, priganica, slatkih delicija među kojima i poznata Dobrotska torta, a nije nedostajalo ni vina…

Svi učesnici, jako dobro organizovani od strane inicijatora i pokretača fešte FB grupe Bokeški izrazi, kojima su pomogle iskusne članica Organizacije žena Tivat, potrudili su se da bumbari budu posluženi vrući.

Gastro fešta Đir o’ bumbara

Poznati kulinar iz VII kvarta – Donja Lastva, Damir Nikolić nam je kazao da je spremio dest kilograma bumbara, za čije spremanje je potrošio više od četiri sata, u čemu mu je pomogla cijela porodica.

Gastro fešta Đir o’ bumbara

Najstarija učesnica Lucija Popović kazala nam je da je sa zadovoljstvom spremala bumbare, te da je ovakva fešta nedostajala Boki.

Petočlani žiri ocenjivao je okus, miris i izgled serviranih bumbara.

Učestvovalo je devet prijavljenih ekipa, Bokeški izrazi i Lucija Popović, Organizacije žena Tivta, Kolo srpskih sestara iz Tivta, Kavačka ala maka, Organizacija žena Budva, karnevalska grupa Ćakulonija iz Dobrote, MZ Stari grad Kotor, VII Kvart iz Donje Lastve i NVO Fešta iz Baošića.

Gastro fešta Đir o’ bumbara

Za najbolje pripremljene bumbare prema ocjeni žirija prvo mjesto pripalo je Luciji Popović i Bokeškim izrazima, drugo Organizaciji žena Tivat, treće NVO Fešta iz Baošića.

Gastro fešta Đir o’ bumbara

Nagrade sponzora pripale su I/4 razredu OŠ „Drago Milović“ iz Tivta sa učiteljicom Nevenkom Saveljić, VII kvartu iz Donje Lastve, MZ Stari Grad Kotor, a nagrada za najbolju vizuelnu prezentaciju stola pripala je Organizaciji žena Budva.

U muzičko- zabavnom dijelu programa nastupila je tivatska grupa „Toć“, Omladinski bend, Glazbeno- prosvjetno društvo „Tivat“, KUD „Boka“, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora, klape Riva i Maris, Jelena Kažanegra, Modno plesni studio „Modest“ i „Bellissima“.

Više fotografija na našoj Facebook strani.

Izvor:M.M

Najčitanije