15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ploveći grad megakruzer „Celebrity Eclipse“ posjetio Boku

Šetate besprekorno trimovanom livadom, cipele vam tonu u meki zeleni prekrivač, miris svježe pokošenih biljaka vam puni nozdrve, sve dok se lagano namještate za udarac golf-štapom…. Ne, nije ovo scenario sa nekog fensi-golf igrališta na kopnu, već osjećaj koji možete iskusiti na sred okeana, hiljadama milja daleko od najbližeg komada zemlje – pod uslovom da ste putnik megakruzera „Celebrity Eclipse“.

Ovaj spektakularni ploveći grad, treći je u seriji od pet blizanaca, kruzera klase „Solstice“ koji su za njihovog vlasnika, američku kompaniju „Celebrity Cruises“, sagrađeni od 2008-2012. u glasovitom njemačkog brodogradilištu Meyer Wertf u Pepenburgu. Orijaški, 317 metara dugi i 37 metara široki brod od 122.000 bruto-tona u petak je boravio u Kotoru gdje ga je, zahvaljujući agentu kompanije „Celebrity Cruises“ u Crnoj Gori, barskoj kompaniji „Allegra“ imala priliku obići i naša ekipa.

Dok se tenderom što prevozi putnike između obale i broda usidrenog pred Kotorom, približavamo ogromnom kruzeru, iz te, gotovo „žablje perspektive“ sva impozantnost ogromnih dimenzija „Celebrity Eclipse-a“ još i više impresionira posmatrača. Pred vama se iz mora uzdiže omanje brdo čelika i stakla, u prepoznatljivom bijelo-tamno-plavom dizajnu kompanije „Celebrity Cruises“. Na dvije trećine dužine broda prema krmi, pod odsjajem sunca preko staklenih površina što se protežu nekih sedam-osam paluba u visinu, bljeska veliko slovo „X“ – simbol američke brodarske kompanije i podsjetnik na njene grčke korene. Naime, današnji „Celebrity Cruises“ je počeo ranih šezdesetih kao grčki „Chandris Line“, a u grčkom alfabetu slovo „X“, čita se kao „Chi“ i bilo je prvo slovo u originalnoj grčkoj transkripciji prezimena osnivača te kompanije, brodovlasnika Anthony Chandris-a. Od 1997. „Celebrity Cruises“ je kao njegov premijum-brend, dio američke grupacije „Royal Caribbean International“, drugog po veličini kruzing-konzorcijuma na svijetu.

U Boku posljednjih godine redovno dolazi njihov nešto malo manji kruzer „Celebrity Constellation“, dok tu i tamo svrati i poneki od orijaša klase „Solstice“. Tih pet brodova nazvani su po astronomskim ili optičkim fenomenima (Solsticij, Ekvinocij, Pomračenje, Refrakcija, Silueta), a po svojim karakteristikama, nivou luksuza i sadržajima koji nude, jedni su od najupečatljivijih brodova koji svraćaju u naše vode.

Celebrity Eclipse

Čak šesnaest paluba nalazi se između kobilice kruzera „Celebrity Eclipse“ koja je pod vodom na dubini od preko 8 metara ispod valova, te brodskog jarbola i dva dimnjaka što su na koti od 61 metra nad nivoom mora. Između te dvije krajnjosti nalazi se sve što je potrebno za siguran, udoban i pet zvjezdica luksuzan život na moru 2.850 putnika ovog orijaškog kruzera, a o kojima brine skoro 1.300 članova posade. Preko 90 odsto od 1.425 putničkoih kabina na ovom brodu okrenute su prema vani, imaju pogled na more a dobar dio njih i sopstvene balkone.Putnicima je na raspolaganju dvadesetak restorana, barova i kafea, svaki sa posebnom i drugačijom ponudom od onog prethodnog. Tu je i SPA centar, noćni klub, solarijum, veliki teatar, tri bazena i čitav niz džakuzija, biblioteka, šoping centar sa nizom butika prestičnih brendova, vinoteka, kazino, fitnes centar, umjetnička galerija… Posebnost ovog broda i ostalih njegovih blizanaca iz klase „Solstice“ zove se The Lawn Club i nalazi se na krmenom dijleu najvisočije – 16. palube. Ovdje naime, raste prvi travnjak na moru – 2.000 metara besprekorno održavane površine zasijane travom vrste Agrostis stolonifera, na kome možete imati piknik, igrati mini-golf, ispijati koktele-iz obližnjeg bara ili posmatrati umjetnike koji izrađuju predmete od stakla. Naime ,dio The Lawn Club-a je i prostor nazvan The Hot Glass Show gdje eksperti čuvenog Korning muzeja stakla iz Njujorka ili kreatori Murano stakla, direktno pre putnicima, izlivaju i izrađuju ukrasne i umjetničke predmete od stakla. Dio tih predmeta kasnije se tokom krstarnja prodaje na aukicijama, a sav tako ostvaren prihod namijenjen je stipendistima Korning muzeja stakla.

Celebrity Eclipse

Čitav ovaj ploveći grad čija je izgradnja koštala 750 miliona dolara, pokreće impozanti pogonski sklop koga čine četiri velika MAN dizel generator, ukupne snage 85.000 konja. Od toga 47.600 konjskih snaga “odlazi “ na pokretanje samog broda – četiri velika električna azipoda na krmi koji orijaški kruzer pogone zavidno visokom maksimalnom brzinom od čak 24 čvora. Ostatak ogromne snage dizel-generatora troši se na generisanje električne energije potrebne da osvijetli, rashladi, zagrije ili pokrene baš svaki aspekt  brojnih smještajnih, zabavnih ili ugostiteljskih sadržaja na kruzeru.

Za postizanje ovako velike maksimalne brzine plovidbe, njemački konstruktori “Celebrity Eclipsea” i ostalih njegovih blizanaca iz klase “Solstice” primijenili su nekoliko pametnih i ekološki vrlo efikasnih trikova: trup broda i azipodi  dizajnirani su tako da brod troši 8 odsto manje goriva nego što bi to bio slučaj da ima klasične propelere i listove kormila, podvodni dio “Eclipsea” presvučen je posebnim premazom na bazi silikona koji umanjuje trenje i otpor kretanju broda kroz vodu, četiri velika dizel-agregata imaju smanjenu emisiju štetnih gasova, sve spoljnje staklene povbrpine na brodu su posebno zatamnjene kako bi smanjili zagrijavanje unuutrašnjost brods od sunčevih zraka, odnono umanjili UV zračenje za čak 99,9%, a na brodu se korissti isključivo LED osvjetljenje koje umanuje potrošnju struje i do 80 odsto. Uz to “Selebrity Solstice” ima i jedna od najmodernijih sustema za tretman i prečišćevanje otpadnih voda ikada ugrađen na brodove, a na sebi ovaj kruzer nosi i čak 216 solarnih panela površine 500 kvadrata, sa kojima stvara dovoljno struje za pokretanje svih liftova za putnike, ili napajanje čak 7.000 LED svjetiljki.

Ovaj impozantni bod inače, lani je dobio Zlatnu medalju časopisa “Travel Weekly” kao najbolji premijum-kruzer na svijetu u 2017.

Najčitanije