11 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva plutajuća farma dobila svoje stanovnike

plutajuća-farma

Trideset i dvije krave nastanile su se na prvoj plutajućoj farmi u Rotterdamu.

Krave imaju štalu s prostranim boksevima i „poljem”, robota za mužnju kojeg mogu koristiti kad požele, robota za skupljanje gnojiva, automatsku hranilicu te četku za masažu.

Ideja plutajuće farme postoji s ciljem približavanja izvoru i pripremi svakodnevne hrane. Farma je transparentno dizajnirana tako da posjetitelji mogu jasno vidjeti što se događa. Krave proizvode oko 800 litara mlijeka dnevno. Mlijeko se zatim prerađuje u mliječne proizvode, a gnojivo se sortira kako bi se u budućnosti ponovno upotrijebilo kao prirodno organsko gnojivo za gradske biljke, vrtove i parkove.

Kad god je moguće plutajuća farma je samodostatna. Plutajući solarni paneli pružaju svu potrebnu energiju, kišnica se sakuplja na krovu i zatim pročišćava. Većina hrane za stoku dolazi iz grada. Proizvodnja korisne hrane iz otpadnih trava smatra se vrlo efikasnom opcijom održive proizvodnje hrane.

Pozadina razvoja plutajuće farme nalazi se u sve većoj nestašici poljoprivrednog zemljišta i gradova u svijetu. Skraćujući vrijeme tranzicije od hrane do konzumenta, „plutajuća farma” znatno doprinosi smanjenju gubitaka hrane i zagađenja vezanog za transport.

Projektni tim je pod vodstvom Petera van Wingerdena, Carela de Vriesa te Johana Bosmana iz tvrtke Beladon. Tim podržava velik broj investitora, uključujući Luku Rotterdam. Mliječni proizvodi prodaju se direktno na plutajućoj farmi, a uskoro će biti dostupni i u maloprodajnim poslovnicama tvrtke Lidl u Rotterdamu i okolici. Za veleprodajne operacije zadužena je tvrtka Zergo.

Trenutno su u planu i plutajuća farma za kokoši te plutajući staklenik gdje će se proizvoditi povrće i ljekovito bilje, a sve u cilju proizvodnje svježe hrane na transparentan način u blizini krajnjih potrošača.

Najčitanije