13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi ‘COVID testirani’ let stigao iz New Yorka u Rim

Passengers on the first COVID 19-tested – foto EPA

Prvi “COVID testirani” let stigao je u Rim iz New Yorka, u sklopu inicijative kojoj je cij obnoviti zračne veze između Evrope i SAD-a zatvorene zbog pandemije korona virusa.

Putnici su morali pokazati negativan test ne stariji od 48 sati kada su se ukrcavali u avion Alitalije s njujorškog aerodroma John F. Kennedy i obaviti još jedan kada su sletjeli na rimski aerodrom Fiumicino.

Svih stotinu putnika bilo je negativno i nisu morali u 14-dnevni karantin koja inače vrijedi za dolaske iz SAD-a, prenosi Hina.

Među njima je Chiara, Italijanka koja živi u SAD-u i koja je stigla u posjetu roditeljima zajedno sa suprugom i sedmomjesečnim sinom.

“Vraćam se u Italiju nakon gotovo godinu dana. Sin nam se rodio u aprilu i niko ga iz moje porodice još nije vidio. Presretni smo”, rekla je Chiara.

Mijenjanje maske

Svi putnici morali su nositi masku i mijenjati je svaka četiri sata, objavile su aerodromske službe.

“Ovaj neuobičajeni eksperiment daje nadu zračnom saobraćaju, kretanju ljudi i ekonomiji čak i dok je korona virus tu među nama”, izjavio je Nicola Zingaretti, čelnik pokrajine Lazio kojoj pripada Rim.

Interkontinentalni let New York-Rim uslijedio je nakon što je u septembru obnovljen domaći ‘corona free’ let između Rima i finansijskog centra Milana.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije