13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi kulturni događaj u hotelu Mamula Island

Mamula Island – prvi kulturni događaj

Mamula Island, hotel sa pet zvijezdica na ostrvu Lastavica na ulazu u Boku Kotorsku, u prvoj fazi otvaranja pruža priliku posjetiocima da obiđu ostrvo uz zanimljiv kulturni program koji je počeo operskim koncertom u okviru festivala Operosa


Prvi događaj u sklopu kulturne ponude Mamule Island, koncert iz programa Operosa Opera Festivala, održan je u srijedu, 21. septembra, a publika je uživala u prefinjenom umjetničkom performansu u atrijumu tvrđave okružene morem i rafiniranom rasvjetom.

Mamula Island je proširila saradnju i partnerstvo sa Operosa Montenegro Opera Festivalom, čiji je pokrovitelj već nekoliko godina unazad, a u izuzetnom ambijentu sofisticirane  tvrđave nastupili su bugarski bas Božidar Božilov (Bozhidar Bozhkilov) i crnogorski sopran Nataša Jovović, uz pratnju crnogorske pijanistkinje Jelene Šiljeg.

Posebno veče organizovano uz intimnu atmosferu koncerta klasične muzike, predstavilo je jedinstveno ostrvo-hotel kao pravu pozornicu za koncept kulturnih događaja. Ostrvo je istovremeno osvijetljeno prvi put u svojoj 170-godišnjoj istoriji.

U posljednjoj fazi brižljivo osmišljene rekonstrukcije, tokom koje je ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula iz 19. vijeka pretvoreno u butik hotel Mamula Island, ovaj jedinstveni hotel-ostrvo u drugoj polovini septembra ušao je u period postepenog otvaranja u okviru kojeg organizuje posjete mještana, kulturnih i javnih poslenika, novinara i svih građana. U naredna dva mjeseca, kroz kulturne događaje, organizovane ture i obilaske, dane otvorenih vrata, ponuda ove izuzetne destinacije nadomak Herceg Novog biće predstavljena Novljanima, stanovnicima Bokokotorskog zaliva i drugih krajeva Crne Gore. Koncertu su prisustvovale javne ličnosti iz svijeta umjetnosti i kulture, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Samih Saviris (Sawiris), osnivač kompanije Orascom Development Holdinga koja je zakupila Mamula Island i uz pažljivu rekonstrukciju transformisala u boutique hotel.

Izvršna i umjetnička direktorica Operosa Opera Festivala, Katrin Hataja (Katherine Haataja), ocijenila je da je Mamula Island savršeno okruženje za Operosa Festival koji predstavlja klasičnu muziku i operu u okviru internacionalnih koprodukcija, operskih koncerata i gostovanja, kroz saradnju operskih talenata u usponu koji dolaze iz regiona i renomiranih međunarodnih gostujućih umjetničkih direktora.

Mamula Island – prvi kulturni događaj

„Zahvalni smo na prilici da učestvujemo u ovoj posebnoj operskoj večeri koja označava otvaranje vrata Mamula Island ka svijetu umjetnosti i muzike. Zajedno slavimo prvih deset godina Operosa Montenegro Opera Festivala. Vjerujem da je naše partnerstvo sa Mamula Island u ovom kulturnom poduhvatu značajno i u lokalnom i u globalnom kontekstu, i nadam se da će Operosa festival naći svoje mjesto među manifestacijama od nacionalnog značaja u Crnoj Gori“, rekla je Katrin Hataja dodajući da se Operosa već deset godina odvija na tvrđavama Herceg Novog.

Operski sopran Nataša Jovović istakla je zadovoljstvo što je dio prvog kulturnog događaja kojim se obilježava posljednja faza transformacije Mamule Island.

“Nadam se da će i ubuduće biti sličnih događaja i da će opera zaživjeti na Mamuli kao kulturna manifestacija koja će se događati iz godine u godinu. Program koji smo izveli čini selekcija možda i najljepših operskih arija dramskog repertoara koji smo Božidar i ja birali za ovaj događaj i nadam se da će biti još prilika za njegovo izvođenje jer je pažljivo pripreman i zahtijevao je posebne pripreme“, navela je Jovović i najavila solistički koncert u Podgorici u januaru sljedeće godine.

Generalni direktor Mamula Island, Hening A. Šaub (Henning A. Schaub) pozdravio je goste, najavivši novu pozornicu u okviru Mamula Island kao mjesto okupljanja poštovalaca umjetnosti, kulture i muzike.

„Raznovrsni kulturni programi i događaji, kao i podrška lokalnim umjetnicima, biće neizostavni dio ponude Mamula Island namijenjene gostima našeg hotela, lokalnim posjetiocima i široj publici. Naš cilj je da promovišemo i podržimo lokalno stvaralastvo, staro i novo, te da bukvalno obezbijedimo pozornicu kako bi se ono predstavilo širokom auditorijumu. Operosa je jedan od najboljih primjera organizacije koju podržavamo već dugi niz godina i srećan sam što ovaj svečani trenutak mogu podijeliti sa njihovim timom i novim muzičkim talentima. Cilj nam je da ovdje njegujemo kulturni dijalog i pospješimo bolje razumijevanje crnogorskog duha koji ovu zemlju čini tako posebnom i lijepom“, rekao je Hening A. Šaub, generalni menadžer Mamula Island.

Ostrvo–hotel Mamula Island – Foto PR Centar

Namjera tima Mamula Island jeste da najprije lokalnoj zajednici tokom septembra i oktobra predstavi sve faze obnove ove destinacije, ali i ponudu koja je prilagođena individualizovanom konceptu gostoprimstva u hotelijerstvu.

Destinacija će biti predstavljena i renomiranim evropskim stručnjacima za restauraciju, konzervaciju i arhitekturu, kao i prestižnim svjetskim medijima.

Mamula Island, butik hotel & spa sa pet zvijezdica, raspolaže sa 32 sobe i apartmana, a u sklopu hotela se nalaze holistički spa centar, plaža, bazeni, restorani i barovi. Smješten na ulazu u Boku Kotorsku, koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine, hotel-ostrvo usred netaknute prirode idealno je mjesto za opuštanje i uživanje u vrhunskom komforu, uz niz kulturnih i drugih sadržaja tokom cijele sezone.

Najčitanije