9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi “Mimoza Kup – Memorijal Rajko Prlainović” na Vrbanju

Auto moto klubovi iz cijele Crne Gore, sa 47 takmičara juče su na Vrbanju, u zaleđu Herceg Novog učestvovali na prvom “Mimoza Kupu – Memorijal Rajko Prlainović”. Uprkos jakom vjetru i niskoj temperaturi, uspješno je završena trka koja je dio sportskog programa 50. Praznika mimoze.

„Godinama nakon što je Rajko organizovao događaje na Orjenu, konačno je u zajednici prepoznata vrijednost njegove ideje. Izgradnja Avanturističkog parka na Vrbanju i mnogi događaji koje organizuju različita udruženja i klubovi važan su korak u smjeru afirmacije i promocije hercegnovskog zaleđa. Među te događaje spada i ova zimska auto trka. Posebno mi je drago što se Trka organizuje u saradnji Auto moto kluba Podi sa Avanturističkim parkom Vrbanj, jer to pokazuje da Park nije samo infrastruktura, već i inspiracija drugima da osmisle sadržaje koji će oživjeti zaleđe“, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić otvarajući trku.

Govoreći o Rajku Prlainoviću, Katić je kazao da je on jedan od Novljana koji su pioniri planinskog turizma u našem zaleđu.

„Svjestan ljepota Orjena i Vrbanja, bogatstva koje krije planina iznad Herceg Novog započeo je sa aktivnostima koje će tek kasnije biti prepoznate kao veliki potencijal za razvoj našeg grada“, rekao je Katić. On se zahvalio organizatorima na inicijativi, a vozačima na učešću, sa željom da prvi „Kup Mimoze-Memorijal  Rajko Prlainović“ bude uspješan i da sledeće godine na Vrbanju okupi još veći broj učesnika.

Imajući u vidu iskazano interesovanje vozača, Katić vjeruje da će Mimoza kup postati tradicija i biti jedan od sadržaja koji će doprinijeti afirmaciji hercegnovskog zaleđa. Dodao je da mu je zadovoljstvo što je od prvog izdanja trka dio sportskog programa Praznika mimoze, te da se AMSK Podi potvrdio kao pouzdan organizator i dobar domaćin.

Ideja je potekla sa ciljem da se aktiviraju Vrbanj i Orjen, objasnio je Boško Radović iz Auto moto kluba Podi, koji je zajedno sa Avanturističkim parkom organizator trke. Ime Rajko Prlainović trka nosi u znak sjećanja na čovjeka koji je bio „istinski zaljubljenik u ove naše krajeve, koji je živio za Orjen i sve što se dešava na Orjenu“.

Kako kaže, očekivali su i više publike, ali loše vrijeme je učinilo da na ovom izletištu nema mnogo posjetilaca. Nevrijeme je probleme pravilo i dan pred trku, ali uspjeli su sve da pripreme na vrijeme. Važno je da je trka uspješno organizovana i nada se da će ovaj sportski događaj postati tradicija, kazao je Radović i zahvalio Opštini Herceg Novi što je pomogla organizaciju i „imala smisla za sve ovo“.

Radojičić postavio rekord staze

Rekord na makadamskoj stazi dugoj 1460 metara od motela „Konak“ do Avanturističkog parka postavio je Nenad Radojičić iz AMSK Podi sa ATV-om, koji je stazu prevezao za vrijeme 03:01,693.

Na startu trke koja se boduje za Winter Cup našlo se ukupno 47 takmičara, podijeljenih u 11 kategorija, među kojima i pet dama.

Drugoplasirani u generalnom plasmanu je još jedan takmičar sa ATV-om Andrija Vujović, a on je vozio 03:05,984. Treći u generalnom , a ujedno i prvi u kategoriji automobila je Veljko Stanišić, koji je stazu prešao za 03:08,233 minuta.

U klasi dama prva je bila Jasna Žujović, druga Kristina Stijepović, a treća Ana Bulatović.

Mimoza kup – Memorijal R. Prlainovic

Klasa ATV 4×4 pripala je Radojičiću, drugi je Janko Radnjić, a treći Miloš Bojanović. U ATV klasi najbrži je bio pomenuti Vujović, drugi Đorđe Kovačević, a Nikola Stanišić treći. U klasi do 999 ccm pobjedu je odnio Marko Adžić, drugi je Damir Brajović, a treći Marko Raičević. Nebojša Vukčević upisao je pobjedu u klasi do 1200 ccm, na drugom mjestu je Mitar Karadžić, a na trećem Savo Ćetković. U 1400 ccm prvi u klasi najbrži je bio Nemanja Kašćelan, drugi Igor Ljubišić, a treći Krsto Radović. Klasa 1600 je imala jaku konkurenciju, 11 takmičara, među kojima je prvi bio Balša Đuričković, drugi Marko Danilović, a treći Goran Milošev. U klasi do 2000 ccm do cilja je stigao samo Vladan Kovačević, dok je Ivan Ražnatović odustao zbog kvara. Klasa preko 2000 je imala samo jednog predstavnika Miljana Nikolića. U klasi terenaca do 1700 ccm prvi je bio Kosta Badnjar, Željko Jovović drugi, a treći Danko Stijepović. Među sedam terenaca preko 1700 bez premca je bio Stanišić, drugi je Ivan Ćurović, a na trećem mjestu Momčilo Vukosavljević.

Najčitanije