19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi podmorski tunel u Hrvatskoj povezivat će Brač i Šoltu, ali već je podijelio otočane

solta-brac-tunel

Opština Milna objavila je poziv na ponovnu javnu raspravu o prijedlogu I. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja na području općine. Kako navode, prijedlog plana održat će se 19. srpnja 2023. s početkom u 10 sati u prostorijama školske knjižnice Osnovne škole u Milni.

Tako bi novi plan sadržavao i projekt podmorskog tunela Šolta – Brač koji je lani dobio konkretniji status u Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije, piše DalmacijaDanas.

Prema planu, na šoltanskoj strani ulaz u tunel bio bi na području Livke, a na bračkoj na punti Milna. Do ulaza bi naravno vodile spojne ceste. Bit će to prvi podmorski tunel u Hrvatskoj i koštat će oko 50 milijuna eura.

Ideju su kritizirali u udruzi “Za naš Supetar” i pitaju se je li itko pitao što o ovome misle ostale općine i Supetar na Braču.

“Interes Šolte je povezivanjem s velikim otokom dobiti najkraći pristup bračkom aerodromu i tako se povezati s cijelim svijetom.

Ljeti bismo imali trajektne linije cijeli dan, sada ih tijekom sezone imamo šest, a zimi četiri, dok Brač ima najmanje dvostruko više“, rekao je Nikola Cecić Karuzić, načelnik Općine Šolta i dodao kako su oni na Šolti bili začetnici ove ideje.

„Loziću, jesi li normalan? Kojeg si još bračkog načelnika konzultirao? Jel ovo stvar općine Milna ili jako zadire i u pitanja organizacije ostalih općina?“

Projekt vrijedan 50 milijuna eura, po njegovim bi riječima, gotovo u cijelosti bio financiran sredstvima Europske unije i to u iznosu od 85 do 90 posto.

„Cecić Karuzić napominje i da su o ovom projektu već vođeni razgovori u nadležnim ministarstvima, te najavljuje skori početak ishođenja dokumentacije“, napominju u bračkoj udruzi.

Najčitanije