20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi put pred likovnom publikom u Crnoj Gori, slikar Tomislav Zovko izlaže u Kotoru

Osluškuje svoj osobni puls, ali i onaj oko njega


Akademski umjetnik Tomislav Zovko, koji živi i stvara u Širokom Brijegu, a profesor je na studijskom programu Dizajn pri Visokoj školi „Logos centar“ u Mostaru, predstavlja se kotorskoj publici ciklusom slika „Transgressus“ u Gradskoj galeriji Kotora. Ovo je prvi put da izlaže u Crnoj Gori, te mu je posebno drago što je to upravo u Kotoru.

Postavka obuhvata 14 radova od ukupno preko 60 slika iz opusa „Transgressus“.  Neke je odradio specijalno za ovu priliku, a inspiraciju je pronašao u intuitivnom ličnom osjećaju za promjene u globalnim razmjerama. Slike je radio u kombinovanoj tehnici, pretežno akrilom na platnu. Kompozicije su spoj neke geometrizirane crne konstrukcije, koja se sukobljava sa organskom atmosferom, što je na slikama dočarao tehnikom „dripinga“- kapanja.

-Mijenja se i život umjetnika – on uvijek osluškuje puls, i onaj svoj osobni i onaj oko njega, htio-ne htio, uvijek će ono izvana utjecati na njegovo stvaralaštvo. Zapravo, opet, čovjek se mora vratiti unutar sebe, pronaći neki pokretač  da bi stvarao dalje, kaže Tomislav Zovko. Za Boka news.

-Ovdje je jedan dio ciklusa „Transgressus“, latinska riječ, u značenju prijelaz preko nečega u figurativnom smislu, ali više u smislu nekog osobnog previranja.  Uvijek gledam ono što je unutar mene, ali i vanjska dešavanja utječu na ono kako razmišljamo, pogotovo na umjetnika uvijek ima utjecaja ono što se dešava lokalno i u svijetu. Zapravo, ovaj ciklus je krenuo „prije korone“, imao je jednu pauzicu pa se nastavio, kaže umjetnik za Boka news i objašnjava da je ideja postojala prije same realizacije. Ponukao ga je, kaže, neki osjećaj, intuicija da se nalazimo u nekom „prijelaznom razdoblju“, gdje ćemo iz jedne realnosti preći u neku drugu. Čudno je što je to bilo „prije korone“ tako da se kroz ovaj ciklus dogodilo i „malo proroštvo“. I dan danas živimo u tom „vremenu prijelaza“, smatra Zovko, jer „ne znamo šta će zapravo biti na kraju od ovog suvremenog društva“.

– Baš mi je drago da prvi put u Crnoj Gori izlažem baš u Kotoru, predivan je grad, a ja sam tu s obitelji, boravimo nekoliko dana. Spojili smo ugodno i korisno, profesionalno i privatno. Otvoren sam za suradnju, bilo bi mi drago da izlažem i u drugim gradovima van Hrvatske, kaže slikar.

-Ko god se odluči da se bavi sumjetnošću, mora biti sto-posto siguran da  to želi, jer zaista nije lagan put. Treba voljeti to, osjećati, imati potrebu za tim, jer inače nema smisla. Ne treba se obeshrabriti, za bilo koje zanimanje, ako čovjek zaista voli to i ako se istinski trudi, može pronaći svoj put, poručuje Zovko mladim umjetnicima.

Izložba, koju je otvorila Radmila-Beća Radulović, direktorka Kulturnog centra „Nikola Đurković“, može se pogledati do 25. jula.

Tomislav Zovko izlaže u Kotoru

Kozmički i emocionalni pejzaži

„Uloga konstrukcija je premošćivanje s jedne obale na drugu, iz jednog emocionalnog životnog razdoblja u drugo, pa iako se doimasju čvrste i stabilne, nemaju jasno uporište, mijenjaju se stišavaju i rasplamsavaju, poput kakvog dijagrama emocionalnih stanja. Industrijski, kozmički i emocionalni pejzaži Tomislava Zovka rezultat su proživljenih duhovnih stanja i životnog iskustva, izlaze iz podsvijesti prikazujući proces evoluiranja umjetnika i čovjeka koji pokušava ovladati svojim unutarnjim svemirima i uskladiti ih s beskonačnošću koja ga okružuje“, zapisao je Tomislav Ćavar, dipl. pov. umjetnosti.

/Tekst i foto:M.D.Popović/

Najčitanije