25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi put sa kotorskom “Vjevericom“ kroz kanjon rijeke Mrtvice

Kad jednom prođeš kanjonom rijeke Mrtvice, vratićeš se opet, kažu pasionirani ljubitelji prirode, koji ovaj krševiti predio Crne Gore, protkan tajnovitošću narodnih vjerovanja i tragičnom istorijom svrstavaju u jedan od najljepših u Evropi. Grupa zaljubljenika u crnogorski krš iz Njemačke posjećuje Mrtvicu četvrti put, više puta ovuda su prošli i ponovo dolaze planinari PK “Komovi”, kao i oni iz Bijelog Polja. “Povratnika” je bilo i iz kotorskog PD “Vjeverica”,  ali je skoro polovina njih prvi put prošlo kanjonom dubokim 1250 metara u subotu 29. aprila. U proljeće je rijeka nabujala, pjenušavi izvori i slapovi Jama, Zvona, Rikavac i Bijeli Nerini, okruženi zelenilom mladog lišća, što je izazvalo divljenje učesnika ove ture.

Natpis na Kapiji želja

Prijatelji po ljubavi za prirodu krenuli su autima  iz Kotora, Herceg Novog, Tivta, Risna, Podgorice, okupili se kod Međuriječja- mjesta gdje na 120 mnv Mrtvica utiče u Moraču, a odatle su već na prvom kilometru imali priliku da se upoznaju sa istorijskim naslijeđem- mostom, koji je, prema natpisu uklesanom u kamenu „Knjaz Danilo Prvi Petrović Njegoš sagradio za dušu svoje majke Kristine Stankove Petrović Njegoš 1858. godine“.

Niko nije ostao ravnodušan na bajkoviti krajolik sa stablima graba obraslim mahovinom koja sa njih visi kao vilinska kosa, što ide uz vjerovanje po kome je mjesto i dobilo ime. Na tabli skovanoj od običnih dasaka i postavljenoj na ulazu u „Kapiju želja“ stoji natpis: „Ovdje vila sa Maganika ispunjava želje- da bi se želja ispunila, potrebno je na ovom mjestu, uz jaku želju, u punoj tišini baciti kamen. Pritom, želja motra biti čista i ne smije biti na štetu drugoga, jer će se u suprotnom vratiti nesrećom“. Svi odreda su bacali kamenčiće, poželjevši ono što im je u tom trenutku najvažnije, držeći se pravila sa natpisa.

Laganom stazom raznovrsne konfiguracije, na visini od 480 mnv stigli su do “kultnog” kupališta, gdje su se osvježili vodom i hranom, a najhrabriji i najspremniji su, na temperaturi vode od 8 stepeni, otvorili sezonu kupanja.

Valjala je ova rijeka stijene i nosila odvajkada sve pred sobom, i ljude i stada ovaca i balvane i tako, po surovosti svojoj dobila ime, što je planinarima objasnila vremešna seljanka Milodarka Bulatović, koja, otkako joj je muž preminuo, živi sama u staroj kući u mjestu Luke. Tu je, u voćnjaku na cvjetnoj livadi ugostila grupu domaćim sokom od drenjina i kafom.

Čovjek je tokom vjekova malo-pomalo uspio da spozna ćudi divlje rijeke i da poštujući život vode i gordost litice, ali je tek krajem 20. vijeka njena ljepota postala dostupna savremenim generacijama i to zahvaljujući stazi uklesanoj u stijeni nazvanoj „Soliter-galerija“, sa koje se u kapljicama slivaju vodotokovi.

Kanjon Mrtvica Uklesani put- Galerija

– Fantastičan je put isklesan u stijeni, koji je vojska bivše Jugoslavije (JNA) napravila miniranjem, podvig vrijedan divljenja. Zanimljivo je da su dva Danila vezana za ovaj kanjon- knjaz Danilo Prvi Petrović Njegoš, koji je podigao most u pomen svoje majke i general Danilo, koji je izminirao i spojio selo Velje Duboko sa ovim dijelom Crne Gore.

Sreli smo turiste iz Njemačke, kojima je ovo četvrti prolazak kroz kanjon, a ja koja sam rođena ovdje, kao i moji prijatelji Dijana i Vuk, prvi put hodamo kanjonom Mrtvice. Impresiionirani smo prirodom, stazom. Najviše mi se dopala ta snaga prirode, rijeke, slapova, uživala sam gledajući moćne stijene iznad nas, u mirnim vodotokovima i u brzacima koji šume preko velikih stijena. Divila sam se raskošnoj flori, ubrala sam cvjetove majčine dušice za čaj, listove srijemuša – jako zdrave biljke, koju zovu i „medveđi luk“ , jer ga medvjed jede s proljeća da pročisti organizam nakon zimskog sna, ali je takođe dragocjen lijek i u ljudskoj ishrani. Napravili smo brdo fotografija i snimaka, ali to se ne može mjeriti doživljajem ljepote prirode hodanjem kroz kanjon, kaže Branka Pavlović iz Tivta.

Planinari “Vjeverice” su prošli ukupno16 ipo kilometra, vrativši se istim putem nazad. Od kupališta dalje kroz kanjon vodi staza za selo Velje Duboko,  što iziskuje dodatno vrijeme, napor i organizaciju, te su taj poduhvat ostavili za drugu priliku.

Berba srijemuša

Brankin recept za potaž (čorba) od srijemuša

-Potrebne su dvije vezice srijemuša, 250ml pavlake za kuvanje, 10 g maslaca (putera), krompir, crni luk, limun, lovor, so, biber i peršun (petrusin). Na maslacu propržiti crni luk, dodati isjeckani srijemuš i čim svene, ubaciti sitno isjeckani krompir i lorber. Nasuti vrelu vodu, začiniti solju, biberom i ostaviti da vri 15 minuta. Skloniti sa vatre, dodati pavlaku, ukloniti lovor, pa izmiksati štapnim mikserom. Po ukusu iscijediti limun.

/M.D.Popović/

Najčitanije