12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Kotor: Uređenje i markiranje planinarskih staza

Markacija staza – TO Kotor

Odlukom o utvrđivanju Lokalne mreže planinarskih staza na području Opštine Kotor, Turistička organizacija opštine Kotor zadužena je za uređenje, tekuće održavanje, izradu/zamjenu  i postavljanje standardizovane signalizacije na stazama mreže planinarskih  staza.

Kako lokalna mreža planinarskih staza broji 32 staze koje su trasirane postojećim tradicionalnim stazama i nekategorisanim putevima sa javnim putevima ka prirodnim i kulturno-istorijskim destinacijama za osnovnu namjenu turističkih, planinarskih, pješačkih i rekreativnih aktivnosti korisnika; odlučili smo pristupiti uređenju određenog broja staza, koje su se do sada pokazale kao najposjećenije, kako od strane lokalnog stanovništva, tako i od strane turista.

Markacija staza – TO Kotor

Osposobljavanje navedenih staza planirano je Programom i planom rada TO Kotor za 2023. godinu do početka glavne turističke sezone, odnosno do 01.06.2023. godine. Stoga, u prethodnih mjesec dana,  u saradnji sa Multisport Akademijom Mayer radili smo na uređenju i markaciji sljedećih pješačkih staza:

Kotor-Krstac-Njeguši
Praćište-Krstac
Krstac-Knež do-Pestingrad
Peluzica-tvrđava Vrmac
Prčanj-Vrdola
Perast-Vranovo brdo-Sv. Andrija
Orahovac-Gornji Orahovac-selo Kljavići
Sv. Stasije-Mali zalazi
Sv. Vrača-Veliki zalazi-Đerinski vrh
Risan-Gradina

Takođe, na inicijativu Turističke organizacije opštine Tivat a u svrhu spajanja i valorizacije zajedničkih staza među opštinama, dogovorene su staze koje su prioritet u uređenju i održavanju, a to su:

·         Gornja Lastva-Vrdola-Prčanj
·         Vrdola-Gornji Stoliv-Donji Stoliv
·         Gornja Lastva-Tvrđava Vrmac-Peluzica/Dončića krivina

Markacija staza – TO Kotor

Na  ukupno 13 pješačkih staza u dužini od preko 70km vršeni su radovi uređenja i markacije, te će sada  spremno dočekati brojne avanturiste i zaljubljenike u prirodu koji svoje slobodno vrijeme rado provode na istim.

Ovim putem apelujemo na javnost, da vodi računa o odlaganju smeća prilikom boravka u prirodi, te da sve ono što se ponese na nekom od obilazaka, bude vraćeno do prvog kontejnera, tj. mjesta namijenjenog za odlaganje smeća, poručju iz TO Kotor.

Najčitanije