18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi put urađena mjerenja hrapavosti završnog sloja na pistama oba crnogorska aerodroma

Mjerenje ACG

U skladu sa evropskim i svjetskim standardima, Aerodromi Crne Gore prvi put su izvršili mjerenje koeficijenta hrapavosti završnog sloja na poletno-sletnim stazama na oba crnogorska aerodroma.

Informacije o tom parametru i koeficijentu kočenja koji je takođe mjeren, od izuzetnog su značaja za dostizanje visoke sigurnosti na pistama u Podgorici i Tivtu, saop[teno je iy Aerodroma Crne Gore.

Bezbjednost, briga o putnicima i partnerima čiji vazduhoplovi slijeću na naše piste i sa njih polijeću, neki su od naših primarnih zadataka kada je u pitanju sigurnosna politika i ta mjerenja će od sada biti redovno sprovođena.

Iako je hrapavost važan podatak za planiranje održavanja poletno-sletnih staza, i dokaz o stanju kolovoza koji se mora predati Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, to mjerenje do sada nije rađeno, iz razloga koji je aktuelnom menadžmentu nepoznat.

ACG posjeduje opremu za mjerenje koeficijenta trenja, ali je godinama bila neispravna i nije rađeno mjerenje, što je za posljedicu imalo izostanak pružanja tog izuzetno važnog podatka za svakog pilota, naročito u uslovima vlažne poletno-sletne staze i eventualnog snijega.

Analiza informacija i podataka dobijenih tim mjerenjima osnova su za pokretanje drugog važnog procesa – uklanjanje naslaga guma na poletno-sletnim stazama, što je poslednji put, na oba aerodroma, urađeno 2017. godine.

Nakon analize podataka dobijenih sprovedenim mjerenjima, javnosti ćemo predstaviti informaciju stanja poletno-sletinih staza.

Sigurnost je od vitalnog značaja za sve aerodromske aktivnosti, a Aerodromi Crne Gore posvećeni su implementaciji, razvoju i unaprijeđenju strategije sistema upravljanja sigurnošću.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije