20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi sajamski nastup novog brodogradilišta za remont mega i super jahti u Bijeloj – Adriatic 42 na Monako Yacht Showu

Brodogradilište Adriatic 42

Adriatic 42, konzorcijum koji čine kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro iz Tivta i DryDocks World Dubai, predstaviće projekat i ponudu novog istoimenog remontnog brodogradilišta za super i mega jahte u Bijeloj, na ovogodišnjem Sajmu nautike u Monaku.

Monaco Yacht Show (MYS), koji se održava od 28. septembra do 1. oktobra, okupiće sami vrh jahting turizma, vlasnike luksuznih plovila, predstavnike svjetskih brodogradilišta, najpoznatije nautičke agencije i dobavljače nautičke opreme. I ove godine marina Port Herkules kneževine Monako biće luka za preko 120 superjahti, a otvaranje prve faze jedinstvenog objekta za remonr mega i suoer jahti u Bijeloj, biće najavljeno tokom učešća kompanije Adriatic 42 na važnoj nautičkoj izložbi.

„Sa našim partnerima iz Porto Montenegra predstavićemo sve ono što ćemo od jeseni pružati potencijalnim klijentima. Želimo da istaknemo da su u toku velike pripreme da u Bijeloj krene servisiranje i remont najvećih svjetskih jahti. Iskoristićemo priliku da budućim klijentima približimo koncept Adriatic 42, sa posebnim akcentom na ekološki održiv pristup kroz koji ćemo pružati uslugu na svjetskom nivou.“- objašnjavaju iz te kompanije.

Iz Porto Montenegra, višestruko nagrađivane marine, poručuju da je prisustvo na Sajmu nautike u Monaku od izuzetne važnosti za Crnu Goru.

„Ovogodišnji sajam biće prilika da najavimo naš zajednički projekat Adriatic 42. Važno je da budućim klijentima predstavimo sve mogućnosti i prednosti koje ćemo nuditi kada je održavanje i remont plovila i to već ove zime. Uvjereni smo da će Adriatic 42 dodatno uticati na poziciju Crne Gore na globalnoj mapi jahtinga.“- kazao je PR Porto Montenegra Danilo Kalezić.  Iz Adriatic 42 najavljuju da će u narednom periodu učestvovati i na drugim važnim nautičkim događajima u Evropi i širom svijeta.

Novi remontni centar u Bijeloj u koji je do sada uloženo više od 40 miliona eura,  raspolaže sa plutajućim dokom kapaciteta 10.000 tona koji iz mora radi remonta može podići brodove dužine do 200 metara što je više nego što je dugačka trenutno najveća jahta na svijetu – 180 metarski „Azzam“. Dok u Bijeloj može opsluživati i srednje velike kruzere što iz poslovodstva DryDocks World Dubaia nisu isključili kao moguću tržišnu nišu kojoj će ponuditi svije usluge. Pored toga, novo brodogradilište je kod italijanskog proizvođača „Cimolai“ kupilo i novi, najveći travel lift na ovom dijelu Jadrana kojim se iz mora podiže i do mjesta na obali gdje će se na njima obaviti remontni radovi, transportuju jahte težine do 720 tona.

Ranije je najavljeno da bi prva jahra u Bijeloj mogla biti dokovana već krajem septembra ili početkom oktobra, do kada će u Adriatic 42 biti angažovano 100 stalno zaposlenih radnika, a do prvog kvartala naredne godine novo brodogradilište treba da naraste do 200 stalno zaposlenih plus još najmanje tri puta toliko vanjskih kooperanata i saradnika.

Izvor:S.L.

Najčitanije