24 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi udžbenik za trubu u Crnoj Gori

Predstavljanje knjige Truba – Moj instrument

Predstavljanje knjige „Truba – Moj instrument“, autorke Sare Lakičević, održano je u četvrtak u Crkvi Sv. Duha u Kotoru, u okviru festivala KotorArt koji je i izdavač djela, uz podršku Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

O knjizi su, pored autorke, govorili direktor KotorArta Ratimir Martinović i prva truba Beogradske filharmonije Aleksandar Solunac. Muzički dio večeri zvucima trube ispunile su na samom početku fanfare, dok se promocija završila kompozicijom „Laura“ autora A. Grgina, koju su izveli trubač Boško Bismiljak i pijanistkinja Elena Jovićević.

U ime izdavača, Martinović je istakao da prva knjiga posvećena mladim trubačima, ali i inače prva knjiga o trubi u našoj zemlji, govori samo o „pionirskim koracima u ovoj oblasti i istinskoj posvećenosti i ljubavi, jer se ovdje ne radi ni o kakvim materijalnim ili nekim drugim benefitima.“

– Saru gledate na televiziji skoro kao i političare, njoj samoreklama ništa ne treba. Ali ova knjiga treba mladim naraštajima trubača i želim ovom prilikom da iskažem i ponos zbog činjenice da je KotorArt izdavač jedne ovakve knjige, ali i zahvalnost Sari na njenoj učinkovitosti i entuzijazmu – istakao je Martinović.

Solunac je analizirao knjigu postupno i posebno istakao jedan pasus iz knjige koji objašnjava njegovo viđenje ovog udžbenika za mlade trubače. U tom pasusu sugeriše se djeci da, dok vježbaju u učionici ili spavaćoj sobi, zamišljaju kako sviraju u velikim dvoranama. Solunac takva uputstva djeci vidi kao jako dragocjena.

– Konkretno u ovom pasusu, Sara djecu navodi na vizuelizaciju, da zamišljamo, da vjerujemo i da na taj način pokrećemo neke mehanizme u sebi koje svjesno ne možemo da pokrenemo, već razrađujemo to nekim asocijacijama i maštom – objasnio je Solunac.

Na promociji je istaknuta činjenica da je ovo knjiga prvijenac u Crnoj Gori koja se bavi ovom tematikom. Lakičević se zahvalila svima koji su učestvovali u procesu stvaranja ove knjige istakavši da je najbitnija ljubav prema djeci i želja da nastava bude zanimljiva, kvalitetna i organizovana.

– Knjiga je pisana tokom prošle godine, posebno tokom nekoliko mjeseci karantina. Poziciju da sam prva osoba u Crnoj Gori koja je napisala udžebnik za trubu, ne posmatram ni negativno ni pozitivno. Treba sagledati situaciju onakvom kakva jeste, prigrliti je i pokušati doprinijeti zajednici u kojoj radite. Najsretnija sam zbog činjenice da djeca u Crnoj Gori, a i šire, dobijaju udžbenik i da nastava postaje kvalitetnija – Istakla je Lakičević.

Najčitanije