9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvo takmičenje lica sa invaliditetom u gastronomiji “Cupi’s Spoon” na Prčanju

Prvo takmičenje lica sa invaliditetom u gastronomiji “Cupi’s Spoon“ na Prčanju – foto M.D.P Boka News

Boduje se snalaženje u različitom prostoru, takmičarski duh, timski rad i servis jela/koktela



Međunarodno takmičenje osoba s invaliditetom u gastronomiji „CUPI’S SPOON“ prvi put će se kao predtakmičenje održati u Crnoj Gori  i to u ponedjeljak, 12. februara u 12 sati ispred samostanskog kompleksa Sv. Nikole na Prčanju. Takmičari će se predstaviti na bini specijalno prilagođenog gastro-vozila, koje će obići više od 40 zemalja Evrope, a nakon šest mjeseci će veliko finale biti održano u Zagrebu.

Dobrodošli su svi bez obzira na tip invalidnosti od 18 godina na dalje, koji mogu zadovoljiti zadate uslove takmičenja, o čemu detaljnije možete pogledati na linku https://forms.gle/djpJfYqCksUzUp569.

Organizatori takmičenja su bračni i poslovni partneri Vedran i Silvija Habel, profesionalni kulinari iz Zagreba, članovi Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO), koja se bavi osobama sa invaliditetom i djecom bez odgovarajuće roditeljske brige. Oni su nosioci  licence „Cupi`s Spoon”, kroz koju promovišu uključivanje OSI u sve društvene aspekte života, sa ciljem da “osvijeste”  državnike i donosioce odluka kako OSI mogu biti društveno i radno aktivne.

-To sve radimo kroz javni nastup- osobe sa invaliditetom dođu na naše natjecanje i unutar 10 minutra prezentiraju neko jelo ili koktel koje su vježbali zajedno sa svojim roditeljima, skrbnicima ili mentorima i onda odaberemo najboljeg natjecatelja koji dolazi najesen u Zagreb i predstavlja Crnu Goru, i natječe se zajedno sa ostalim natjecateljima iz cijele Evrope, objasnio je Vedran Habel za Boka News.

Dodaje da su se već prijavili učesnici, uglavnom iz Boke Kotorske, te da je trebalo da dođu i drugi iz Podgorice, ali zbog problema sa prevozom neće moći da dođu.

Prvo takmičenje lica sa invaliditetom u gastronomiji “Cupi’s Spoon“ na Prčanju- Vedran i Silvija – foto M.D.P Boka News

-Snimili smo promo videa, koja prezentiraju na koji se način kandidati trebaju pripremiti za natjecanje. Oni mogu odabrati svoje omiljeno jelo, omiljeni napitak, koktel, smuti. Pretpripremu mogu napraviti ili u kući ili u svojoj školi, organizaciji, to ponesu sa sobom i u roku od 10 minuta trebaju pokazati neku od tehnika, svoje sposobnosti. Ono što bodujemo je: snalaženje u različitom prostoru, natjecateljski duh, timski rad i, naravno, jako je važan servis tog jela ili napitka ovisno od sposobnosti kandidata da budu uredni i precizni, objasnila je Silvija.

Opremljeni su profesionalnom opremom- gastro vozilom koje ima dvije scene, mogu da se otvore obadvije ili samo jedna, imaju specijalno prilagodljivu radnu jedinicu, koja je napravljena isključivo za takmičenje OSI, ona je podesiva ppo visini, u sebi ima senzore, podiže se i spušta pomoću lifta, tako da takmičenju mogu pristupiti i djeca i osobe u invalidskim kolicima, kao i osobe normalnog rasta.

Vedran i Silvija su dvije godine radili evropsko takmičenje, a prije toga su dvije godine organizovali nacionalno takmičenje. Tako su testirali metodologiju rada, a onda su to proširili uz podršku Ministarstva kulture i obrazovanja Vatikana.

-Na ovo natjecanje su pozvani apsolutno svi, i ortodoksni i muslimanski vjernici, svi, prije svega gledamo čovjeka, ali imamo podršku Crkve, iako nismo vjerska organizacija. Mi afirmiramo uključivanje OSI, natjecanje pretežno održavamo ispred crkve ili ispred Caritas-a, na površini koja je u vlasništvu crkve.

Pobjednici takmičenja 2023.

S obzirom da želimo da se ovo natjecanje održava svake godine, u svakoj državi tražimo licenciranog partnera koji će ga samostalno provoditi. Redovno održavamo natjecanje u državama sa kojima smo već potpisali partnerski ugovor, sa Crnom Gorom još nismo, moramo naći organizaciju koja je spremna potpisati ugovor i koja je spremna svake godine sprovoditi natjecanje, to može biti neka udruga,  organizacija koje se bave OSI, ili neka škola, bilo ko, može i „Caritas“. U nekim državama su se već pripremili, oni dovedu pjevače, muzičare, organizuju igraonice za djecu. Javni nastup ima cilj da se dovedu i gradonačelnici i vlast i turisti, da vide kako ljudi brinu o čovjeku sa invaliditetom, poručuje Vedran Habel.

Tandem Habel je prošle godine uspješno organizovao predtakmičenja u 23 države članice EU i Ukrajini. Uključilo se 74 organizacije sa 232 osobe s raznim vrstama invaliditeta. U svakoj zemlji birali su najbolje kandidate, njih 32 proglasili su nacionalnim pobjednicima i ugostili ih u Zagrebu. Profesionalni mentori vodili su kandidate do proglašenja internacionalnih pobjednika, a potom sus vi učesnici i njihovi pratioci prisustvovali zajerdničkom prijemu kod Svetog Oca u Vatikanu gdje su predstavili zastave svojih zemalja.

/M.D.P./

Najčitanije