15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Publika u Portonovom uživala u starim sevdalinkama na nov način

Sevdah na moderan način u izvođenju istaknutog muzičkog ansambla „Mostar Sevdah Reunion“ sinoć je (29. decembra) imala priliku da čuje i da u njemu uživa brojna publika na trgu „Marina Square“ u novom primorskom naselju Portonovi u Kumboru.

U okviru programa povodom božićnih i novogodišnjih praznika nastupili su „pioniri sevdaha 21. stoljeća“, kako sebe naziva ova sjajna ekipa muzičko-scenskih umjetnika: Antonija Batinić – vokal, Marko Jakovljević – bas-gitara, Senad – Seno Trnovac – bubanj, Gabrijel Brusina- klavijature, Mišo Petrović – lid-gitara, Sandi Duraković- ritam – gitara i Ivan Vanja Radoja- violina, koji su nježnom melanholijom starih dobrih izvornih bosanskih pjesama, „odjevenih“ u savremeno ruho, osvojili srca prisutnih. Na trgu ispred scene na samoj obali mora ljubitelji tradicionalnog, ali i svjetskog zvuka, prepustili su se ritmu i emocijama koje su neminovno u svima izazvale pjesme poput: „Srdo moja“, „Čudna jada od Mostara grada“, „Sejdefu majka buđaše“, „Grana od bora“ i mnoge druge, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Muzičari nisu „ostali dužni“ publici, te su ovacije, tople aplauze i pjevanje uglas sa vokalistkinnjom nagradili i sa nekoliko biseva.

Umjetnici iz „Mostar Sevdah Reuniona“ nisu prvi put u Crnoj Gori, često su prolazili ovim predjelima, nastupali su u Podgorici, Nikšiću, Budvi, a prvi put su u novom luksuznom naselju „Porto Novi“ u Kumboru. Oduševljeni su ne samo pozornicom, nego i cijelom šetnicom, rivom, lukom.

-Prekrasan je užitak pjevati ovdje, publika je predivna, puno divnih utisaka. , kaže za Boka news vokalistkinja Antonija Batinić, jedna od umjetnica mlađe generacije, koja sa ekipom Mostar Sevdah Reunion pjeva već sedmu godinu. Grupa je na originalan način donijela „sevdah“ i puno mlađima i onima koji ovaj žanr nisu dosad slušali niti preferirali. Sevdalinke spjevane iz duše, poput „soula“ američkih crnaca, uvijek taknu pravu emociju, a kada su te izvorne narodne pjesme „upakovane“ u moderne rok i džez aranžmane, one govore univerzalnim „jezikom duše“.

Publika na trgu Marina Square Portonovi guštala

-Približili smo tu našu tradicionalnu pjesmu svim generacijama i svim ljubiteljima dobre pjesme, pogotovo kada pjevamo na našem jeziku koji svi razumijemo. Kažem „domaća publika“, jer je ona uvijek to, gdje god dođemo zaista se osjećamo kao da smo jedva dočekani, tako i bude na kraju. Članovi benda su punih 20 godina na sceni i prvi su ambasadori sevdalinki u svijetu, tako da, kada govorimo o tom univerzalnom jeziku, koji svi u svijetu razumiju, to je ta emocija koju prenesemo čak i publici koja ne razumije tekst. Ono o čemu se pjeva i o čemu pjesma govori uspije se razumjeti  preko naše emocije i posredstvom onoga što mi publici donesemo u tom trenutku preko gestikulacije, preko tih neobičnih melodija, objašnjava nam Antonija.

U Novoj godini planiraju da objave novi album koji će objediniti sve što je bend do sada radio, ali u malo novijim aranžmanima i interpretacijama. Na njemu će se naći i nove pjesme koje nikada do sada nisu obrađivane, čak su i rijetko izvođene od drugih pjevača.

-S tim albumom ćemo proslaviti 25 godina postojanja benda. To će biti moj drugi album na kojem sam ja vokalistkinja. Sa prethodnim albumom, koji je objavljen prošle godine u novembru, osvojili smo mnogo nagrada u svom okruženju, ali i na „world music“ sceni. Radimo, vrijedni smo, a plodove rada ćemo valjda ubrati polako. Neka je zdravlja, sreće i pjesme, ostalo ćemo polako, poručuje naša sagovornica Antonija Batinić.

Pjesma „sevdalinka“ nominovana je za UNESCO Listu nematerijalne kulturne baštine i procedura za njeno proglašenje svjetskin naslijeđem je u toku.

/M.D.P./

Najčitanije