10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Pulski filmski festival bez kovid pasoša, ali uz manje publike

pulski filmski festival

Pulski filmski festival, koji će se održati od 17. do 24. jula bez kovid pasoša, ali uz ograničen broj posjetioca i epidemiološke mjere, u Hrvatskom programu donosi šest hrvatskih filmova, od kojih neki dolaze s prestižnih evropskih filmskih festivala.

‘Imali smo jako malo vremena, a hrvatski filmovi su se zbog pandemije, našli u zastoju, neki su ‘zapeli’ u postprodukciji, neki u finansiranju, a neki čekaju A- festivale’, rekao je novi umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković u četvrtak na konferenciji za novinare.

Dodao je da se u jednom trenutku bojao da će imati samo dva filma u Nacionalnom programu, što ne bi bilo dobro, no ipak ih je šest, ‘što nije previše, ali je u ovom trenutku više nego realno.’

Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, njih samo tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja.

Po Marinkovićevim riječima, ti filmovi pokazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije. ‘Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost’, dodao je.

Posebno je izdvojio svjetsku premijeru filma ‘Južni vjetar 2’, za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagovati.

Direktorica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović rekla je da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s kovid pasošima nego će biti ograničen broj publike uz poštivanje epidemioloških mjera.

Festival će otvoriti film ‘Murina’, debitantice Antonete Alamat Kusijanović, kojemu će to biti prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Kanu.

‘Pokušali smo ne naštetiti hrvatskom filmu i stvoriti homogenu grupu gledatelja te pružiti publici najbolje što se može u pandemijskim danima’, rekao je Marinković.

Izuzetno je sretan što će žirijem Hrvatskog programa predsjedati višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski .

‘Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra i da je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Bitno je da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo ćakule s pulskim nagradama, okrenemo se promoviranju filma i prepustimo u ruke nekorumpiranim, pametnim ljudima koji će donijeti prave odluke’, naglasio je.

Sve projekcije programa Filmski klasici i Posebne projekcije, osim onih u Areni, besplatne
Novost je što će festivalski industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala ‘Filmovi u nastanku’ biti takmičarski – svaki projekt predstavlja reditelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, predstavnicima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima.

O najboljem projektu odlučuje međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne postprodukcijske nagrade u protivrijednosti više od 110.000 kuna.

Najčitanije