17 C
Kotor

Slušaj online radio

Pušači treba da znaju: Postoji način da ostavite cigarete

Quit,Smoking,Today

Jaka volja, odluka i istrajnost…mnogi pušači svjesni su da put do prestanka konzumiranja cigareta zahtijeva disciplinu i vrijeme. Međutim, uprkos poznatim upozorenjima o štetnosti duvanskog dima po zdravlje, neki pušači se  jednostavno ne odlučuju da prestanu.

Prestanak pušenja je istovremeno najbolja ali i nimalo laka odluka. Zato na ovom putu treba sagledati opcije.

Šta su opcije?

Informisanje o manje štetnim izborima može biti prvi korak za sve one koji, iako svjesni da je najbolje da u potpunosti ostave cigarete, to iz nekog razloga ne učine.

Globalno najpoznatija alternativa, koja je ujedno dostupna već tri godine i u Crnoj Gori, je IQOS – uređaj koji zagrijava a ne sagorijeva duvan.

Ovu alternativu, u ovom trenutku, koristi preko 25 miliona ljudi širom svijeta.

Manje štetna alternativa

Kad već ne možeš u potpunosti da zauvijek ugasiš cigaretu, onda barem smanji štetu.

Proizvodi koji zagrijavaju duvan, umjesto da ga sagorijevaju, kao što je IQOS, štetne materije smanjuju i do 95%.

I ne stvaraju duvanski dim, a on je glavni krivac u procesu pušenja.

Naime, duvanski dim je mnogo više od običnog dima koji nam je neprijatnog mirisa ili „štipa“ za oči. Mnogo veće posljedice ostavlja po naše zdravlje, ali i po zdravlje pasivnih pušača.

Naime, kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, među kojima su ugljen monoksid.

Ovaj ključni problem koji stvara duvanski dim naučnici su uspjeli da eliminišu tako što su kreirali novu tehnologiju konzumiranja duvana, poput IQOS-a.

IQOS i slični uređaji prilikom korišćenja ne stvaraju dim, a bitna razlika je takođe i to što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duvan, i tako ne proizvodi katran. Prilikom pristupanja ovoj vrsti koncepta smanjenja štete, važno je ukazati da ovakvi proizvodi nisu bez rizika te da njihovo korišćenje oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

Najčitanije