21 C
Kotor

Slušaj online radio

Milatović: Za narod Crne Gore ne postoji važniji datum od 13. jula (FOTO, VIDEO)

Crna Gora slavi 13. jul – Dan državnosti –

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.


To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim prisajedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donijeta je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Milatović: Za narod Crne Gore ne postoji važniji datum od 13. jula

Predsjednik CG Jakov Milatović – foto Služba predsjednika

Za narod Crne Gore ne postoji važniji datum od 13. jula jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti, poručio je crnogorski predsjednik  Jakov Milatović.

Milatović je, na prijemu povodom Dana državnosti na Cetinju, rekao da su vjekovi borbe za opstanak, na kamenoj raskrsnici Evrope, učinili Crnu Goru simbolom istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan životima njenih najboljih sinova i šćeri.

“Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršu”, dodao je Milatović.

On je kazao da nema 13. jula 1941. bez 13. jula 1878. godine.

Prema njegovim riječima, dva istovjetna datuma u mjesecu, razdvojena 63 godine, zapravo su simbioza slobode i prkosa, kao najvažnijih karakternih odrednica crnogorske državotvorne težnje.

Predsjednik CG Jakov Milatović – foto Služba predsjednika

“Ne postoji važniji datum za naš narod od ovog koji je povod okupljanja, jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja naše države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti”, poručio je Milatović.

On je kazao da se kao predsjednik raduje što svi zajedno večeras, bez obzira na naciju, vjeru ili politička uvjerenja, mogu složno da pošalju poruku da od slobodne, antifašističke i jednake Crne Gore nemaju većeg ideala.

Milatović je rekao da svako vrijeme nosi nove izazove.

“A na nama danas je da temelje koje smo osvojili na Berlinskom kongresu i žrtvu učesnika 13. julskog ustanka koju smo dali u narodnooslobodilačkoj borbi, ugradimo u našu budućnost i budućnost naše djece”, rekao je Milatović.

On je kazao da sjećajući se žrtve predaka, u godinama koje dolaze, “nama ostaje lakši dio posla”.

Predsjednik CG Jakov Milatović – foto Služba predsjednika

“Da u miru nastavimo da izgrađujemo našu Crnu Goru, čineći je poželjnim mjestom za život svih nas i stojeći nepokorno na braniku njene slobode”, dodao je Milatović.

Prva dama Milena Milatović kazala je da su žene Crne Gore svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje poslije rata.

Milena Milatović – foto Služba predsjednika

“Time su trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori”, dodala je Milatović.

Ona je kazala da se žene moraju boriti za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje na svim nivoima odlučivanja.

“Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci”, rekla je Milatović.

Ona je poručila da žene zajedničkim snagama moraju učiniti sve da iskorijene svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, kako je rekla, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod.

13.jul – 10,15

Najčitanije