16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin najavio postavljanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji

Putin – foto EPA

Vladimir Putin najavio je da će Moskva rasporediti “taktičko” nuklearno oružje na području Bjelorusije, zemlje na pragu EU-a. Rekao je da je ta odluka potaknuta najavom Velike Britanije prije četiri dana da će Ukrajini dostaviti oklopne granate koje sadržavaju osiromašeni uranij.

Taktičko nuklearno oružje osmišljeno je za upotrebu na bojnom polju, primjerice, za suzbijanje konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Slabije je od strateškog nuklearnog oružja poput bojnih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

-Već smo pomagali bjeloruskim kolegama i opremali njihove zrakoplove, ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset zrakoplova spremno je za upotrebu takve vrste oružja. Dana 3. travnja počinjemo obučavati posadu, a 1. srpnja završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Bjelorusije. U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika, izjavio je Putin.

Najčitanije