9 C
Kotor

Slušaj online radio

Putnici čekaju autobus i po dva sata u lokalnom prevozu na relaciji Tivat – Kotor

Lokalni autobuski sobraćaj – čekaju prevoz kao malo vode na dlanu – foto M.D.P

Zbog velikih gužvi u saobraćaju neredovan lokalni prevoz priobalnim putem na relaciji Tivat-Lepetane-Kotor-Kamp


Mještani i turisti koji koriste lokalni prevoz od Kotora ka Tivtu i obratno, skoro svakodnevno čekaju prevoznika i po dva sata na stanicama, iako bi po voznom redu, koji je i odobrila lokalna uprava, trebalo da saobraćaju na svaki sat. Frekvencija putnika ljeti je takva da bi čak trebalo da idu i na pola sata, ali, stanje je takvo da „treba da smo srećni“ što imamo i ovaj na dva sata.

Uobičajena je postala gužva na udarnim stanicama kod ŠC „Kamelija“, na gradskoj rivi i „Kod pošte“u Kotoru, kao i na stanici kod TC „Magnolija“ u Tivtu, gdje brojni putnici nestrpljivo, tražeći hladovinu, čekaju da se iza ugla pojavi autobus.

-Pošao sam busom jutros od 8.30h (kasnio je 15 minuta) iz Prčanja za Tivat i stigao prije 9h, taman da završim što sam imao i zatim na stanici „kod Magnolije“ već u 9h stao da čekam prevoz za nazad. Pošto nije došao do 9.30h, morao sam da šetam po gradu i ponovo dođem u 10 sati na stanicu, gdje je već bila gomila drugih putnika, koji isto čekaju. Zvao sam dispečera ovog autoprevoznika, ali niko se ne javlja na taj telefonski broj. Autobus je došao tek oko 10.40h, a kod kuće sam bio iza 11 sati. Vozač je objasnio da je autobus bio u kvaru, pustili su u opticaj drugi (od onih starih), koji je potom zaglavio u koloni, što je redovna pojava duž cijele trase od Tivta do Kotora. Moj dnevni radni raspored je potpuno poremećen, zbog neredovnog prevoza ne mogu ništa da planiram, put do Kotora i nazad  je postao prava frustracija, zaista je bolje sjedeti doma i nigdje ne izlaziti bez preke potrebe, bar dok ne prođe ljeto, kaže jedan od brojnih putnika na stanici u Tivtu.

Lokalni autobuski sobraćaj – Čekajući autobus izgubili više od dva sata – foto M.D.P.

I mještani i strani turisti,  koji ljeti u velikom broju koriste ovaj prevoz, ne znaju na koji način da dobiju informacije o tome kad će autobus doći (dispečer se ne javlja, a nema šta dobro ni treći), da li je u kvaru ili ne, da li da čekaju i znoje se na suncu ili da rade nešto drugo dok prevoz ne naiđe (ako naiđe). Silom prilika, da bi izbjegli visoke cijene taksi prevoza, mnogi ipak čekaju na stanicama po sat-dva. Ako bus „preskoči“ jedan termin, naići će sljedeći, a to je još sat više.

Sa druge strane, brodski prevoz brodićima na solarni pogon, iako najavljivan, još nije zaživio, jer nije ustaljen ni vozni red, opet i ovdje nedostaje lako dostupna informacija o kretanju brodova, te se dešava da putnici čekaju, a da njega nema.

Sudeći po ovome, ako želite da na vrijeme stignete na svoje odredište, najbolje je da koristite bicikl, motocikl, trotinet, rolere,  koje koristi sve veći broj mlađih, ali i starijih ljudi, a ukoliko ne žurite, idite i pješice ili trčite- em je zdravo, em korisno.

/Tekst i foto: M.D.P./

Najčitanije