25 C
Kotor

Slušaj online radio

Putovanjem u središte zemlje počinje 25. Kotorski festival pozorišta za djecu

25. FPZD

Kotorski festival pozorišta za djecu ovog ljeta će proslaviti svoj veliki jubilej – četvrt vijeka postojanja. Zvanično otvaranje jubilarnog 25. izdanja festivala obilježiće pozorišna predstava Putovanje u središte Zemlje, plesne trupe Roseland Musical iz Španije, koja će 1. jula biti izvedena na Ljetnjoj pozornici u Kotoru. Festival će biti otvoren svečanom ceremonijom u 21h.

Glavni pozorišni progam jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. jula 2017, biće najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u raznovrsnimprofesionalnim predstavama za djecu i mlade, različitih žanrova.

Gosti iz Španije – Plesna trupa Roseland Musical koja će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala, izvešće predstavu Putovanje u središte zemlje, nastalu na temelju istoimenog djela čuvenog Žila Verna, po scenariju Manuela Veiga. Režiju audio-vizuelnih materijala potpisuje Frank Aleu, dok je za jedinstvenu koreografiju bila zadužena Ana Planas.

Svečano otvaranje Kotorskog festivala pozorišta za djecu počinje pričom o dvije sestre, Evi i Avi, koje su odlučile da krenu stopama svojih predaka i odu na Island. Tamo upoznaju Hansa, vodiča koji će ih odvesti na putovanje u središte planete. Sestre su veoma različite: jedna živi u svijetu nauke i tehnologije; dok je druga pravi romantičar i humanista. Ipak, baš ta različita znanja će im biti veoma korisna pri silasku u središte Zemlje, u kom će se susresti sa raznim bićima i predjelima, ali i sa kulturnim tragovima koje je čovječanstvo ostavilo tokom vremena. Plesači – glavni akteri, izvođenjem klasičnih koreografija, brejkdensa i savremenog plesa putuju kroz podzemne svjetove prikazane digitalnim slikama. Frank Aleu, audio-vizuelni umjetnik koji je radio u pozorišnim, plesnim i operskim produkcijama prikazanim na nekim od najpoznatihih svjetskih scena, stvara raznovrsne pokretne slike i virtuelne likove. Ukratko rečeno, ovo je Žil Vern za dvadeset i prvi vijek.Predstava, namjenjena uzrastu od sedam i više godina, kao i svima koji su spremni na julsko putovanje u središte zemlje koje kreće iz Kotora, biće izvedena u subotu, 1. jula na Ljetnjoj pozornici sa početkom u 21.30h.

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi, kroz edukativnu, likovnu, muzičku, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i sa festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice. Očekuje nas mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječije kreativnosti u Kotoru – gradu iz bajke!

Dobrodošli u Kotor da zajednoproslavimo ČETVRT VIJEKA festivala!

 

Najčitanije