20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Radak Kukavičić: Rekordni prihodi od turizma

Željka Radak Kukavičić

Crna Gora je za jedanaest mjeseci ove godine prihodovala od turizma milijardu i 16 miliona eura, kazala je za Novu M direktorica NTO Željka Radak Kukakvičić. Sve ukazuje na to i da će predstojeća zimska turistička sezona biti izuzetno uspješna.

Godina koja je polako na izmaku bila je i više nego dobra kada je riječ o turizmu. Prema poslednjim podacima za devet mjeseci Crnu Gore je posjetilo preko dva miliona turista a zabiljezeno je preko 13,4 miliona noćenja. Pozitivan trend zabiljezen je i kada je riječ o finansijama.

„Do novembra, prema podacima Centralne banke, prihodi od turizma dostigli su milijardu i 16 miliona eura, dok su prihodi od boravišnih taksi prešli cifru od 9 miliona, što je za milion i po više nego lani“.

Sve ukazuje i na to da će predstojeća zimska turistička sezona biti izuzetno uspješna, kaze Radak Kukavičić. Sezona na skijalištima počeće uskoro, a ovogodišnja ponuda biće sadržajnija i bogatija. Ako dozvole vremenski uslovi sezona će trajati do 1. ili 15. aprila.

„Od samog početka biće u funkciji skijališta u Kl, na Žb, u Beranama, Rožajama i Ski centar Vučje. 14. decembra ćemo zvanično otvoriti skijališta u Kolašinu a zatim slijede i ostali ski centričime se i otvara zimska turistička sezona sa bogatim programom“.

Da li je i koliko naša zemlja napredovala kao turistička destinacija?

„Napredak je evidentan, takođe rezultati koje mi bilježimo u kontinuitetu posljenjih deceniju i više u sektoru turizma , svjedoci smo da su to dvocifrene stope rasta i i da je CG od strane Svjetske turističke organizacije i od Evropske komisije za turizam se nalazi u samom vrhu liste kada je u pitanju njen rast“.

Kompanija Adriatik propertis namjerava da na Žabljaku gdje je nekad bio hotel Durmitor napravi novi hotel. Koliko su te strane investicije značajne za promociju naše zemlje kao elitne turističke destinacije?

„Zaista nešto sa čime ćemo u CG biti ponosni pogotovo kada je u pitanju sjever CG.

Ovo na Žabljaku otvaranje hotela Durmitor i upravljanje od strane brenda koji već upravlja sa hotelima na Primorju će sigurno biti jedan kavlitet više u CG i poruka za ostale investitore koji imaju svoje brendove u primorskom dijelu da i na sjeveru CG otvaraju hotele takve i slicne kategorije“.

Radak Kukavičić je istakla da je naša zemlja na dobrom putu da postane cjelogodišnja turistička destinacija sa ponudom tokom svih 365 dana.

Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa lokalnim, kao i sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i turističkom privredom promoviše našu zemlju na regionalnim i na evropskim emitivnim tržištima, a akcenat stavljaju na ona tržišta sa kojima imamo dobru avio povezanost.

Izvor:Nova M

Najčitanije