15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rađenović: Brodska linija Budva – Dubrovnik veoma značajna, zainteresovanost domaćih agencija i turoperatora velika

Blažo Rađenović

Otvaranje brodske linije Budva – Dubrovnik aktuelna je tema unazad dvije godine, a nakon skorašnje izjave Ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filipa Radulovića da će ova relacija biti uspostavljena do početka sezone predsjednik OO URA Blažo Rađenović za portal RTV Budva kazao je da su domaće turističke agencije kao i turoperatori pokazali veliku zainteresovanost za ovu vrstu prevoza te da su se iz tih inicijativa i organizovali zajednički sastanci sa bivšim Ministrom turizma i ekonomskog razvoja Goranom Ðurovićem iz kojih su kasnije i napravljeni konkretniji koraci u pravcu uspostavljanja ove brodske linije.

“Ova tema se u predhodne dvije godine jako aktuelizovala. Mogu vam reći da su posebno domaće turističke agencije kao i turoperatori pokazali veliku zainteresovanost za ovaj vid prevoza, te su se iz tih inicijativa i organizovali zajednički sastanci sa bivšim Ministrom turizma i ekonomskog razvoja Goranom Ðurovićem iz 43. Vlade Crne Gore iz kojih su kasnije i napravljeni konkretniji koraci u pravcu uspostavljanja ove brodske linije”, kazao je Rađenović.

On je istakao i to da je ovo jedan veoma bitan način nove turističke ponude ali i uspostavljanje saobraćaja između Dubrovnika i Budve odnosno između Hrvatske i Crne Gore vodenim putem.

Budva

“Ova brodska linija je veoma značajna posmatrajući je sa više aspekata. Pored nevjerovatnih pejzaža ljepote plaža, otoka, vjerskih objekata i ukupne impresije koju će turisti dozivjeti vozeći se bordom na ovoj liniji između Dubrovnika i Budve svakako da će tu biti prisutan i ekonomski faktor jeftinije brodske karte u odnosu na autobus ili taxi. Takođe jedan od bitnih faktora je i vrijeme odnosno blizina aerodroma Ćilipi, koji je udaljen od Budve svega 70km i u nekim najoptimističnijim procjenama do Budve bi turistima trebalo drumskim prevozom nešto manje od 2h vožnje. Međutim, u toku ljetnjeg perioda zbog same turističke sezone i rekordnog priliva gostiju iz godine u godinu, zbog graničnog prelaza ali i uzimajući u obzir da upravo ovu dionicu saobraćajnice puno stranaca koristi kao tranzit, stvarajući tako saobraćajne čepove i kilometarske kolone pa samim tim taj transfer zna da traje i preko 5 ili 6h, đto je neprihvatljivo i što je viče nego što je potrebno od matične ili polazne tačke turiste do aerodroma Ćilipi avionom”, napominje on.

Ova linija bi kako je kazao trebala da bude uspostavljena tako da dovodi turiste van turističke sezone i popunjavanje tzv. “šupljine” u toku turističke sezone.

“To su mjeseci maj, jun, septembar i oktobar kad ima mnogo više praznih kreveta u hotelima i privatnom smještaju kao i slobodnih stolica u restoranima nego u periodu “špica” jula i avgusta kad gotovo da je sve u Budvi puno i sama linija u tom periodu ne bi imala funkciju za koju su svi zainteresovani”, zaključio je Rađenović za portal RTV Budva.

Izvor:RTV Budva

Najčitanije