17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Radić: Uskoro javni poziv za zakup lokacija u zoni morskog dobra, korisnici koji su se pridržavali ugovornih obaveza neće imati razloga za brigu

Tivat – plaža Seljanovo – foto Roko Stjepčević Boka News

Služba za kontrolu morskog dobra odigrala je ključnu ulogu u praćenju stanja na crnogorskim plažama tokom turističke sezone. Prema riječima načelnika Službe za kontrolu morskog dobra Srđana Radića, sva kupališta su bila otvorena tokom sezone, osim nekoliko slučajeva gdje su raskinuti ugovori zbog nepoštovanja tehničkih uslova.

Radić je posebno pohvalio opštinu Budva, gdje su zakupci plaža ozbiljno shvatili njihov apel i ispunili svoje obaveze tako što su otvorili kupališta 1. maja, kao što je i bilo ugovoreno.

“Kontrole službe bile su redovne tokom sezone, a najčešći problemi bili su povezani sa plažnim mobilijarom i brojem spasilaca na terenu. Takođe, istaknuto je da su ležaljke smjele biti naplaćivane samo prije 17 sati, a kršenje ovog pravila rezultiralo je opomenama”, kazao je Radić gostujući u Jutrom iz Budve.

Kako je istakao, na terenu je bilo angažovano 30 inspektora iz Službe za kontrolu morskog dobra, koji su pažljivo pratili i evidentirali sve nepravilnosti. Najčešće prekršene obaveze bile su povezane sa gabaritima privremenih objekata na šetalištima, a načelnik je napomenuo da korisnici često zauzimaju više površine nego što im pripada po ugovoru.

Na pitanje kako služba reaguje na evidentirane nepravilnosti, Radić je objasnio da nemaju upravnu nadležnost za kažnjavanje prekršilaca, već sve prijave prosleđuju nadležnim službama, uključujući građevinsku inspekciju i komunalnu policiju. Rezultati odgovora na prijave su se postupno poboljšavali tokom godina, a sada iznose 60%.

Najviše prekršaja, kako je naveo Radić, bilo je u opštini Ulcinj, posebno u vezi sa divljom gradnjom.

Plava zastavica – Mcm-beach

“Međutim, ostale primorske opštine takođe su se suočavale sa sličnim problemima, kao što su nedostatak spasilaca i problemi sa plažnim mobilijarom. Izuzetak je bila opština Budva, koja se istakla u prvom krugu kontrola, ali je tokom sezone imala povećan broj divljih objekata, koji su kasnije bili suzbijeni zajedničkim akcijama sa Komunalnom policijom”, naveo je on.

Građani i turisti aktivno su učestvovali u prijavljivanju nepravilnosti, slanjem prijava putem e-maila i telefonom.

Radić je najavio da će uskoro biti raspisan javni poziv za sve lokacije u zoni morskog dobra. Korisnici koji su se pridržavali svojih ugovornih obaveza neće imati razloga za brigu, dok će oni koji nisu ispunili svoje obaveze biti isključeni iz konkurencije.

Očekuje se da će nova pravila i planski d

okumenti biti objavljeni početkom naredne godine, što će preciznije odrediti uslove za buduće korisnike na crnogorskom primorju.

/D.B. – RTV Budva/

Izvor:RTV Budva

Najčitanije