15 C
Kotor

Slušaj online radio

Sveta ruka Sv. Spiridona sa Krfa blagoslovila kotorske vjernike

Vjernici cjelivaju Svetu ruku i na rivi

Mošti Svetog Spiridona Čudotvorca sa Krfa bile su izložene u ponedjeljak, 16. oktobra do 18 sati u kapeli Svetog Spiridona u sklopu crkve Sv. Luke u Kotoru, gdje su , blagoslovom Mitropolita Joanikija brojni vjernici Kotorske parohije, a i oni sa strane, imali priliku da ih cjelivaju. U prisustvu sveštenstva svi su primili blagoslov Svete ruke Svetoga Spiridona i bili pomazani svetim uljem.

Praćene poklonicima i sveštenicima od kapele do gradske rive, svečeve mošti su u večernjim satima prenesene u Bar.

-Vjerni narod Kotora kojem su u pohod došle mošti ovog svetitelja čudotvorca, danas je imao veliki blagoslov Božiji svetitelja kojem se mi molimo ovdje u Kotoru redovno u ovoj maloj, ali divnoj crkvi Svetoga Spiridona. Danas smo imali priliku da se blagoslovom Božjim poklonimo njegovim Svetim moštima, a dobrotom naše braće iz Grčke, prije svega Mitropolita Nektarija sa Krfa i dva sveštenika. Blagodarni smo im od srca i neka im Bog uzvrati svakim dobrom, a vama neka Bog usliši molitve, poručio je protojerej Nemanja Krivokapić, arhijerejski namjesnik kotorsko – tivatski, paroh kotorski.

Ispraćaj moštiju iz Kotora za Bar

Sveti Spiridon je zaštitnik i slava zanatskih esnafa obućara i prerađivača kože. Rođen je na Kipru 270. godine u selu Askija i smatra se zaštitnikom tog ostrva. Živio je u vrijeme cara Konstantina Velikog i sina mu Konstantija. Otac i majka su mu bili seljaci, koji su ga vaspitali u duhu vrlina jednostavnosti i prostodušnosti, koje su ga pratile i kada se uzvisio do episkopa u mjestu Trimifuntu i Tremetusiji (po turskom Erdemli).

Oženio se u mladosti, od čobanina postao mirski svještenik i imao ćerku Irenu (Irinu). Kad mu je žena umrla, on i ćerka su se predali službi Bogu. Učestvovao je na Prvom saboru u Nikeji, gdje se istakao jasnim i jednostavnim ispovijedanjem vjere, kao i čudesnim moćima kojima je povratio mnoge jeretike u hrišćanstvo.

Umro je u dubokoj starosti 348. godine, a njegove mošti se čuvaju na Krfu u gradu Krf. Prije toga su vekovima bile u Konstantinopolju, u crkvi Sv. Apostola. U Trstu  od 1869. godine postoji velelepni hram posvećen ovom svetitelju, i pripada Srpskoj Pravoslavnoj crkvi.

Najčitanije