35 C
Kotor

Slušaj online radio

Radman iz koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški: Spojićemo dvije bande bokokotorskog zaliva…

“Povezivanje dvije strane Bokokotorskog zaliva i spajanje dva kraja novske obale bili su česta priča decenijama unazad. Gradnja mosta na Verigama je projekat sa kojim se najviše licitiralo u javnosti, a njegova realizacija bi uticala na status Boke kao UNESCO-vog zaštićenog područja. Trajekta linija između Kamenara i Lepetana, koja je trenutna spojnica dvije bande zaliva, godinama unazad funkcioniše bez koncesionog akta, a koristi od nje ima samo mala grupa pojedinaca. Zato se koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški zalaže za izgradnju podmorskog tunela od Zelenike do Luštice, na način koji ne bi ugrozio status Boke na listi svjetske prirodne i kulturne baštine. Dio novca za ovaj kapitalni projekat obezbijedio bi se iz EU fondova”, saopštio je danas kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški Nikola Radman.

Kako je istakao, nedopustivo je da od trajekta, nekadašnjeg javnog preduzeća, opštine Herceg Novi i Tivat sada ne prihoduju ni jedan jedini euro.

“Zalažemo se za izgradnju podmorskog tunela od Zelenike do Luštice, čime bi se spojile dvije strane novske opštine. Dužina samog tunela iznosiće oko 1700 metara, a ukupna dužina pristupnih saobraćajnica sa kružnim tokovima oko 2000 metara. Tunel će se sastojati od dvije saobraćajne trake – po jedna u oba smjera. Sastavni dio tunela su i staze za pješake i bicikla. Poseban dio tunela je i prolaz za evakuaciju u slučaju neplaniranih nezgoda”, objašnjava Radman.

Kako još navodi kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, taj kapitalni projekat će se realizovati uz strogo poštovanje ekoloških normi i propisa. ,,Za razliku od projekta izgradnje mosta, izgradnja podmorskog tunela ne bi ugrozila status Boke na listi svjetske prirodne i kulturne baštine. Tunel ne bi ugrozio plovne puteve kroz zaliv, jer je prosječna dubina za plovni put u središnjem dijelu tunela od 20 do 22 metra. Podmorski tunel Zelenika – Luštica bio bi sastavni dio projekta izgradnje planirane obilaznice oko Herceg Novog”.

Radman napominje da bi se realizacijom ovih kapitalnih projekata značajno rasteretila postojeća saobraćajna infrastruktura u Novom i smanjile gužve, pogotovo u ljetnim mjesecima. ,,Usmjeravanjem saobraćaja i transporta kroz podmorski tunel i preko Luštice značajno bi se smanjile gužve i u Tivtu i u Novom. Izgradnja tunela bi doprinijela i da se ubrzaju investicije i valorizuju potencijali Luštice, jer bi to poluostrvo dobilo direktnu saobraćajnu vezu sa Novskim dijelom zaliva”.

Nikola Radman

Ukupni troškovi investicije, prema navodima predstavnika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, iznose oko 60 miliona EUR-a, a dio novca obezbijedio bi se iz EU fondova. ,,Slično kao i tunel Sozina ovaj kapitalni projekat bi sam sebe isplatio u periodu od 12 do 15 godina od trenutka puštanja u saobraćajni promet. Projekat podmorskog tunela je od velikog značaja, ne samo za Boku, već i za čitavu Crnu Goru. Tunel direktno utiče na poboljšanje turističke ponude, a uz to bi predstavljao i svojevrsnu turističku atrakciju. Slični tuneli do sada su izgrađeni na Farskim ostrvima i u Norveškoj”.

Prihod od putarine kroz tunel išao bi direktno u opštinske i državnu kasu za razliku od catare od koje Novi i Tivat nemaju nikakve finansijske koristi, ističe još Radman. ,,Cijene putarine za stanovnike novske i tivatske opštine bile bi 30 odsto niže, a za lokalno stanovništvo uvele bi se mjesečne i godišnje pretplatne karte. Krajnja je ura da povežemo dva dijela naše opštine. Moramo priforcat’ razvojne projekte u Herceg Novom, jer Herceg Novi mora i može bolje. Crno na bijelo, može Bokeški”, zaključuje.

Najčitanije