21 C
Kotor

Slušaj online radio

Radnici Instituta blokirali granične prelaze prema Hrvatskoj, na dva sata, stvorene kilometarske kolone

Drugi protest radnika Instituta Igalo – foto RTHN

Radnici Instituta „Dr Simo Milošević“ novim protestom i blokadom graničnih prelaza sa Hrvatskom nastavili su danas u 18 sati vaninstitucionalnu borbu za očuvanje ove zdravstvene ustanove, kojoj zbog duga prema Jugobanci AD u stečaju i potraživanja po tužbama radnika prijeti stečaj.

Od 18 do 20 sati blokirani su granični prelazi Debeli brijeg i Kobila, što je stvorilo kilometarske kolene vozila iz oba pravca, s obzirom da je ovo udarni turistički vikend.

Zaposleni u Institutu “Dr Simo Milošević” i građani su na taj način još jednom poslali poruku da se, kako kažu, Institut mora spasiti, javlja RTHN.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović kazala je da je juče počeo terenski dio kampanje za spas Instituta pod sloganom „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan“.

Danas smo čuli od nadležnih, koji o nama odlučuju ne može avans, niste profitabilni, ne zaražđujete, ne isplatitite se i zašto Institut treba ugasiti, kazala je Obradović.
-Oni drugi naši vlasnici ćute i čekaju. Nisu se do sada izjašnjavali ni o čemu, niti odgovornost ni prema čemu nemaju, kazala je Obradović  i poručila da će nastaviti da se bore zbog njihovih pacijenata.
Marija Obradovic Drugi protest-radnika-Instituta- foto RTHN
 Od četiri zahtjeva sa prošlog protesta, kako je istakla Obradović, pola jednog je rješeno.
– Isplata tri zaostale plate, potpisivanje kolektivnih ugovora od prošlog protesta nije urašena , a blokada od 3, 5 miliona odložena je na 30 dana.  Mi svi znamo da postoji obećanje da taj dug ne pripada nama već Vladi Crne Gore i možemo da kažemo da je taj dio djelimično urađen. Rješavnje statuta Instituta kupovinom akcija od manjinskih akcionara nije ni počelo. Pa kada nas pitaju zašto smo opet ovdje i zašto razmišnjamo o radikalizaciji, to je odgovor, poručila je Obradović.
Izvor:RTHN

Najčitanije