21 C
Kotor

Slušaj online radio

Radnici još uvijek zarobljeni u indijskom tunelu, spasioci imaju problema s opremom

Radnici još uvijek zarobljeni u indijskom tunelu
Foto: Rahul Grover / REUTERS

Nade u skoro spašavanje 41 radnika koji su već gotovo dvije sedmice zarobljeni u indijskom tunelu utihnule su zbog problema s opremom za bušenje, rekli su danas dužnosnici, ali navode da bi se napori za izvlačenje radnika trebali uskoro nastaviti.

“Vrlo smo pozitivni”

Građevinski radnici iz nekih od najsiromašnijih indijskih država, zarobljeni su u tunelu u državi Uttarakhand od 12. novembra. Vlasti su rekle da su radnici na sigurnom i da imaju pristup svjetlu, kisiku, hrani, vodi i lijekovima.

– Spasioci su se nadali da će jučer dovršiti bušenje, ali su ga morali obustaviti jer se oštetila platforma na kojoj je postavljen stroj s bušilicom, a zatim je pronađena metalna cijev koja je zapela za stroj pa je sve trebalo ponovno sastaviti, priopćila je vlada.

– Procijenjenih 15 metara urušenog stijenja i drugog materijala preostalo je za bušenje, a radar za prodiranje tla pokazuje da sljedećih pet metara nema metalnih prepreka, rekao je Bhaskar Khulbe, viši dužnosnik.

– Vrlo smo pozitivni, rekao je Khulbe novinarima.

– To znači da bi naše bušenje trebalo ići glatko (…) imamo puno više nade, kazao je Khulbe i dodao da bi se bušenje trebalo nastaviti do 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Spasioci su uvježbavali evakuaciju
Plan spašavanja uključuje postavljanje dovoljno široke cijevi da izvuče zarobljene muškarce na nosilima s kotačima.

Spasioci su uvježbavali evakuaciju tako što su ušli u cijev i bili izvučeni na nosilima, što se može vidjeti na videu koje su objavile vlasti.

Muškarci su dobivali kuhane obroke otkako je ranije ovog tjedna provučena veća cijev do njih. Spušteno im je 200 rotija, odnosno indijskog peciva, leće i curryja od miješanog povrća.

Više od desetak liječnika, uključujući psihijatre, razgovara s radnicima i prati njihovo zdravstveno stanje.

Preporučeno im je da prakticiraju laganu jogu, šetaju se prostorom od dva kilometara koliko imaju na raspolaganju i stalno razgovaraju jedni s drugima. Psihijatar Rohit Gondwal rekao je Reutersu da razmatraju da im pošalju karte i društvene igre – ludo i šah.

Urušeni tunel nalazi se na hodočasničkoj ruti Char Dham, jednom od najambicioznijih projekata vlade premijera Narendre Modija.

Projektom, vrijednim 1,5 milijardi dolara, planira se povezati četiri hodočašća s 890 kilometara dvotračne ceste.

Vlasti nisu rekle što je uzrokovalo urušavanje tunela, ali ta regija je sklona klizištima, potresima i poplavama.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije