12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kod Poreča pronašli 68 malih plemenitih periski: ‘One su velika nada u spas čitave vrste!‘

Periska – Foto: Aquarium Pula / Centar za istraživanje mora – Rovinj

U akvatoriju zapadne Istre došli su do velikog otkrića – znanstveni biolozi kod Poreča su pronašli 68 malih plemenitih periski. Krhke i malene, ove bebe nova su nada Jadrana.

Zapanjujući školjkaš Pinna Nobilis, poznatiji kao plemenita periska, na udaru je masovnog pomora u Sredozemnom moru već osam godina, a pet godina u Jadranskom moru. Brojni stručnjaci naporno rade na očuvanju vrste, ali ona je i dalje kritično ugrožena. Što zbog izlova, a što zbog masovnog pomora, kod nas se danas mogu pronaći samo rijetki primjerci. Zato se svaka novootkrivena periska nađe u središtu pozornosti i budi nadu u opstanak ove endemske vrste.

“Ovih dana situacija je iznenađujuća, ovome se stvarno nismo mogli nadati ni u najluđim snovima. Evo, oborili smo sve rekorde”, rekla je biologinja Silvija Kipson za Dnevnik.hr.

Nažalost, toliko su rijetke u Jadranu da su ove pronađene dobile i svoja imena. Nedavno su oko Nina pronađene dvije nove jedinke i dodijeljena su im imena Josipa i Petra-Mila! Uz ostalih dvadesetak odraslih plemenitih periski koje krase naše more, njima su se priključile i 68 malih plemenitih periski.

Bolest je uništila gotovo 99 posto svjetske populacije, pa se ove male i žive odmah premještaju u “sterilne uvjete”, pa su tako ove prebačene na promatranje u pulski Aquarium. Osim toga, još se ne zna jesu li ove bebe zaražene smrtonosnim parazitom.

“One imaju optimalne uvjete za rast i razvoj. I naravno, ovo nam daje uvid u to kolika je uspješnost njihovog rasta, preživljavanja i reprodukcije”, rekla je Nikolina Premate, biologinja mora iz pulskog Aquariuma.

Najčitanije