35 C
Kotor

Slušaj online radio

Radnik Luke Kotor nasrnuo na inspektore MSP ?

Lompar u jednoj od kontrola jahti u Boki foto S.L

U Luci Kotor u srijedu oko podne došlo je do incidenta u kome su se prvo verbalno, a onda i fizičlki sukobili inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar i mlađi inspektori  Ivan Vučeković i Đuro Kapetnović sa jedne, odnosno radnik kompanije Luka Kotor AD Davor Krivokapić sa druge strane.

U inspekciji koja je podređena Ministarstvu pomorstva i saobraćaja (MSP), nezvanično tvrde da je njihove pripadnike radnik Luke Kotor navodno ometao prilikom pokušaja vršenja inspekcijsklog nadzopra nad jednim od plovila koje je uplovilo u Kotor, te da je prvo verbalno, a potom i fizički Krivokapić nasrnuo na inspektore. Navodno, on je bio u pripitom, stanju, a sve se odigralo ispred očiju brojnih svjedoka- posebno turista i putnika brodova kojih je ovih dana kotorska luka puna. Do incidenta je došlo na mjestui koje je pokriveno video nadzorom, pa će u daljem postupku istrage koju je pokrenula policija i tužilaštvo, biti izuzetio i snimci sa nadzornih kamera.

Lompar i njegove kolege podnijeli su prijavu policiji a ona je osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru procesuirala prijavu protiv Krivokapića koji se sumnjiči za napad na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“.

Iz MSP su nam potvrdili da je došlo do incidenta i da je u toku postupanje nadlećnih organa ovim povodom.

„MSP je u redovnoj proceduri upoznato sa spornim događajem i regovaćemo prema kompaniji Luka Kotor AD, tražeći službeno objašnjenje za ovakvo ponašanje ednog njihovog radnika prema našim službenicima. Vjerujemo ipak da je u pitanju izlovani incident koji ne priliči nijednoj instutuciji ili preduzeću koje se bavi turističkom djelatnošću, pogotovo što daje neprimjerenu sliku posjetiocima naše države koji u nju dolaze preko Luke Kotor.“- naveli su iz resora ministra Osmana Nurkovića (BS) u izjavi dostavljenoj „Vijestima“ .

Iz MSP su poručili da je napad na njihove inspektore procesuiran i da oni neće dozvoliti atake na svoja službena lica i njihovo spriječavanje u obavljanju inspekcijslog nadzora.

Luka Kotor – foto Boka News

Iz menadžmernta Kluke Kotor AD su nam kazali da je u srijedu inspektor Lompar zatražio i dobio hitam sastanak sa njima.

„Na sastanku nas je inspektor Lompar informisao da se neposredno prije sastanka desio „incident“ između inspekcije i jednog lica zaposlenog u Luci Kotor AD. Menadžment je na sastanku sa inspektorima zaprimio sve informacije o njihovom viđenju tog dogadjaja, zatražio dodatne informacije o tome da li je u predmetnom „incidentu“ učestvovao ijedan drugi zaposleni u Luci, i dobili smo odgovor da su ostali zaposleni postupali profesionalno i odgovorno i da su  učestvovali samo na nivou rješavanja nastalog problema i uspostavljanja profesionalne i korektne komunikacije. Sa navedenog sastanka sačinjena je službena zabilješka koju prati i audio snimak, sačinjen uz saglasnost učesnika sastanka. Menadžment Luke Kotor je preporučio inspektorima, ukoliko su tačni njihovi navodi o „incidentu“, da pokrenu pred nadležnim državnim organima postupak za utvrđivanje činjenica i odgovornosti za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kako bi nadležni organi bili u mogućnosti da utvrde sve činjenice, prikupe sve dokaze, na osnovu toga meritorno odluče o konkretnom dogadjaju.“- saopšteno nam je  iz poslovodstva te državne kompanije.

Menadžent Luke je obavjestio inspektore da će odmah sprovesti postupak predviđen zakonom i  internim aktima Luke Kotor- zatražiti izjašnjenje zaposlenog, kako bi utvrdili činjenično stanje i ispitali osnovanost pokretanja disciplinskog postupka protiv tog zaposlenog.

„Imajući u vidu, da su inspektori poslušali savjet pravnog tima Luke Kotor i podnijeli prijavu nadležnim organima, Luka Kotor AD neće nijednim svojim postupanjem prejudicirati ishod ovog sudskog postupka, poštujući nadležnost i rad pravosudnih organa. Nakon okončanja sudskog postupka preduzećemo  sve mjere i radnje  iz svoje nadležnosti koje budu eventualno proizilazile iz konačne odluke Suda.“- naveli su iz poslovodstva.

LUKA: DA SE INCIDENJT NE ZLOUPOTREBLJA A INSPEKCIJA DA RADI SVOJ POSAO

„Zbog javnosti, i mogućeg pogrešnog ili zlonamjernog tumačenja konkretnog dogadjaja, Luka Kotor AD naglašava da se raduje i nada da će i udaljem periodu naročito tokom kruzing sezone biti povećano prisustvo, anagažovanje  i reagovanje inspekcije sigurnosti  plovidbe, kao i drugih nadležnih organa, koje se sprovode na koncesionom području kojim upravlja Luka Kotor.“-poručili su iz menadžmenta.

Tvrde sa se ta kompanija „posebno zalaže i podržava ažurno postupanje inspekcije sigurnosti plovidbe“, jer se na taj način doprinosi suzbijanju nezakonitih postupanja, povećava sigurnost plovidbe, smanjuju rizici od potencijalnih nezgoda i incidenata na moru, pa samim tim i obezbjeđuje da kvalitet pružanja  lučkih usluga bude na višem nivou.

„Luka  Kotor AD u kontinuitetu pruža logističku podršku i ima punu saradnju sa svim državnim organima, tako da konkretan događaj kakav god ishod dobio na Sudu, ne predstavlja odnos Luke Kotor prema Lučkoj kapetaniji, odnosno  inspekciji sigurnosti pomorske plovidbe već samo postupanje pojedinačnih aktera, ako se i čija se odgovornost utvrdi.“- zaključuje se u izjavi.

/Siniša Luković/

Izvor:Vijesti

Najčitanije