24 C
Kotor

Slušaj online radio

Radovi na izgradnji Parka u Kotoru usporeni zbog postavljanja podzemne infrastrukture – otvaranje planirano do Prvoga maja

Kotor – Radovi na Parku ovih dana

Novi park u Kotoru, projektovan na temeljima bivše „Livnice“, koji je trebalo da bude otvoren u martu, još uvijek nije spreman za posjetioce, a razlog tome je proširenje obima radova i njihovo prolongiranje. I dok građani sa nestrpljenjem svakoga dana gledaju kako radovi napreduju, izvođači su uspjeli da postave vodovodnu i elektrodistributivnu mrežu, te sve potrebne instalacije koje se spolja ne vide, ali su veoma važne za funkcionisanje planiranih sadržaja zelenog kompleksa. Do kraja maja izvođači i planeri očekuju da će park ipak biti otvoren za javnost.

-Do sada smo uspjeli da završimo sve radove pod zemljom, koji se ne vide, a tiču se pozicioniranja atmosferskih kanala, koje smo prilagođavali ranije postavljenoj mreži na prostoru bivše Livnice, kako bi se voda odavde adekvatno odvodila. Postavili smo kompletnu vodovodnu mrežu, ostavili smo bočni drvored duž potoka ka stadionu „Bokelja“ i markirali ivičnjake staza, te nasuli finalni sloj humusa za sadnju zelenila i drveća, što je planirano za kraj maja. Otvaranje parka bi trebalo da bude do 1. maja, kaže za Boka News Marija Novaković, arhitekta iz projektantske kuće N-forma.

Dodaje da su postavili kamenu podlogu za kupolu i amfiteatar, a uskoro će odraditi i završni sloj od „cemeksa“ i kamena. Obodom parka biće postavljena trim-staza, a već je  nabaljen kompletan mobilijar za igrališta za djecu, zonu sa ljuljaškama, kao i za igralište za djecu sa posebnim potrebama. Nisu zaboravili ni kućne ljubimce, koji će takođe imati svoj teren za igru. Park će imati dva glavna ulaza/prilaza: od Rakita i sa Njegoševe ulice, pored potoka Zvirnjak (Zverinjak).

Ševaljević i Lipovac

Budući park su juče obišli i Nebojša Ševaljević, potpredsjednik i Jovan Lipovac iz Sekretarijata za investicije Opštine Kotor, koji redovno nadgledaju aktuelna gradilišta na teritoriji Opštine.

-Obišli smo budući trg-pijacu na Sv. Stasiju, Slavjansku čitaonicu u Dobroti i Park u Škaljarima. Radovi se odvijaju uz neke poteškoće, ali vidimo da se radi i nadamo se da će do kraja maja svi ovi lokaliteti biti u funkciji, ukoliko izvođači nastave sa izgradnjom planiranom dinamikom.

Grad će dobiti tri značajna objekta- mještani na Sv. Stasiju dobiće jedan prelijep objekat- zelenu pijacu, parking, što će na nekin način uticati na smanjenje saobraćaja, jer mještani neće imati potrebu da odlaze na kotorsku pijacu.

Kotor – Radovi na Parku ovih dana

Slavjanska čitaonica takođe, objekat od velikog kulturno-istorijskog značaja, kad se rekonstruiše u postojećim  gabaritima, biće ponovo u funkciji sa prelijepom multifunkcionalnom salom. Naziru se i konture prelijepog parka u Škaljarima, na prostoru koji je bio devastiran i predstavljao „ruglo grada“. U njemu će moći da uživaju svi građani, ali i turisti, kazao je Ševaljević za BN.  Što se tiče crkve Sv. Vićenca, koja je u ruševnom stanju, ističe da bi trebalo da se i ona zaštiti kako ne bi bila potencijalna opasnost za posjetioce.

Budući izgled Parka u Kotoru

-Raspoloženi smo za razgovor sa vlasnicima crkve Sv. Vićenca – predstavnicima Kotorske Biskupije u vezi njene rekonstrukcije. Za početak, poklonili smo im projekat sanacije, a u dogovoru sa njima imamo namjeru da saniramo krovnu konstrukciju i zaštitimo crkvu od daljeg propadanja.

/M.D.P./

Najčitanije