13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Radovi na žičari napreduju, novca od eksproprijacije još nema

Foto R.K. – Dan

Mještani sela Dub, zaseok Pržice, nezadovoljni su nečinjenjem državnih organa u vezi eksproprijacije zemljišta kojim je zahvaćena trasa za izgradnju žičare Kotor (Dub) – Lovćen. Tvrde da im država nije nadoknadila korišćenje zemljišta čiji su vlasnici, a sa druge strane zabranila je bilo kakvu gradnju na tarsi buduće žičare.

Mještani Pržica poručuju da nisu protiv gradnje žičare, ali traže pravednu eksproprijaciju, ili dozvole za gradnju.

– Nije problem žičara, nego kako ćemo živjeti mi na njenoj trasi. Za eksproprijaciju je predviđeno osam i po hiljada kvadratnih metara zemlje, ali zvanično ništa nisu sproveli. Kao mještani sela Dub išli smo u Opštinu na sastanak gdje smo dali primjedbe o problemima koje će gradnja izazvati. Naglasili smo da nam prolazi iznad krovova kuća, da će sa sajle žičare doći do prokapanja maziva na tlo, što će zagaditi okolinu, te da se više neće moći graditi, za šta smo i dobili rješenja, bez mogućnosti žalbe. Zujanje žičare će svakako smetati mom sinu, koji ima smetnje u sluhu, čuje niže frekvencije. Sve naše primjedbe su prihvaćene, ali nikakvu odštetu nismo dobili, ništa nam nisu platili. Isplatili su gospodinu Kavariću iz Podgorice, čija je parcela od 500 kvadrata ispod puta, do stuba – kaže Vladimir Jović.

Žičara Kotor -Lovćen

Navodi da je bilo predviđeno da se kuće ruše, ali su odustali od toga. Trasa žičare prolazi između njegove i kuća Stamene Kilibarda i Božidara Koekena, koji su i državljani Holandije. Među ugroženim vlasnicima zemlje je i Đoko Banićević iz Tivta i još nekoliko domaćinstava.

– Eksproprijacija je prvo što je trebalo da se uradi, onda sve ostalo, ali niko nas ne obavještava, prave se ludi u vezi zamjene zemljišta i isplate. Prelazi mi trasa iznad imanja, stub je postavljen na samoj međi, tako da niti mogu da ga prodam, niti da na njemu što radim. Imanje je uzano, površina moje zemlje je preko tri hiljade kvadrata, a stroga zabrana odnosi se na površinu na 30 metara s lijeve i desne strane trase–stubova, plus još po 125 metara sa obje strane u drugoj zoni, te nema gradnje cijelom trasom u širini od ukupno 250 metara – kažeNenad Milovac koji ovdje živi sa suprugom Marijomi četvoro djece.

Foto R.K. – Dan

– Moji podstanari sa dvoje djece su odselili, ne žele da dočekaju brujanje žičare iznad glava, a drugi ne žele da dođu. Kupac je uzeo plac, pa mi ga je vratio. Kamioni dolaze, odlaze, buka je strašna. Naši pravni savjetnici kažu da tužimo državu tek kad žičara bude krenula sa radom. Posledice po nas su buka, osujećen pogled, nemogućnost gradnje, puštanje ulja sa žičare, sve to moramo da istrpimo. Žičara je prioritet, ona je u opštem interesu, ali naš mir je za nas najvažniji – kaže Stamena Kilibarda.

Radovi na izgradnji žičare su uveliko u toku, postavljaju se stubovi od 35 metara visine, a jedan od njih je na dvadesetak metara od kuća Kilibarda i Jović, iznad čijih krovova prolazi planirana trasa. Predviđeno je 18 stubova do prevoja Kuk, od kojih je nekoliko već postavljeno. Žičara će nositi 40 korpi, kapaciteta od 1000 putnika po satu, koji će od stanice Dub do stanice Kuk stizati na nepunih 11 minuta, što će, smatraju mještani, izazvati buku, osujetiti im pogled.

Foto R.K. – Dan

Za tu trasu se znalo od 2014. godine, kada je donijeta odluka Vlade, a onda se skupštinskom odlukom Opštine Kotor krenulo u ovaj projekat. Objavljen je detaljan elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu žičare Kotor–Lovćen, sa podacima o parcelama kroz koje prolazi trasa, o uticaju kretanja žičare i buke na ljude i životnu sredinu i na osnovu toga je krenula izgradnja u septembru 2022. godine.

Za isplatu eksproprisanog zemljišta nadležna Vlada

– Renomirana kompanija Leitner & Novi Volvox su dio konzorcijuma koji će graditi žičaru i prateće sadržaje, a sa njima je ugovor sklopila Vlada Crne Gore, čija je i nadležnost vezana za eksproprijaciju zemljišta, tačnije, sadašnje Uprave za kapitalne projekte. Opština Kotor nema nadležnosti u ovom kapitalnom projektu. Mještani Duba imaju dvije mogućnosti: da se dogovore sa predstavnicima Vlade i konzorcijuma, ili da svoja prava ostvare preko parničnog postupka – kazao nam je u teklefonskom obraćanju Nebojša Ševaljević, potpredsjednik Opštine. I Siniša Kovačević, drugi potpredsjednik, potvrdio je da Opština “nema veze sa zemljištem i njegovom eksproprijacijom”, te uputio mještane na adresu Vlade u Podgorici.

/R.K/

Izvor:Dan

Najčitanije