23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Radulović: Planiramo spajanje Barske i Crnogorske plovidbe

Filip Radulovic – foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Spajanje Barske i Crnogorske plovidbe u jednu ekonomski održivu kompaniju, kao i ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, stvoriće preduslove za valorizaciju potencijala Luke Bar, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

On je u intervjuu za Radio Crne Gore kazao da je evidentno da će država morati da se uključi u obezbjeđivanje nedostajućih sredstava Crnogorskoj plovidbi za januarsku ratu kredita prema Exim banci.

Radulović je u Emisiji za pomorce rekao i da najavljeno povećanje cijena Port of Adrie za lučke usluge, od 1. januara, nije dobar poslovni potez.

Često povećavanje cijena tarifa za lučke usluge, prema mišljenju Radulovića, ugrožava, ili može ugroziti i postojeće komercijalne poslove i preusmjeravanje brodara ka drugim lukama u Jadranko-jonskoj regiji.

Kako je najavio, Vlada analizira kupoprodajni ugovor zaključen sa turskom kompanijom 2013. godine, o prodaji bivših Kontejnerskih terminala Luke Bar, prenosi portal RTCG.

“Stanje u Crnogorskoj plovidbi nije na zavidnom nivou i toga smo, vjerujem, svi svjesni. Januarska rata za otplatu kredita prema Exim banci dolazi na naplatu, a kako stvari stoje, Crnogorska plovidba sasvim izvjesno ponovo neće imati finansijska sredstva koja su potrebno za uredno servisiranje ove obaveze”, saopštio je Radulović.

Prema njegovim riječima, država će, kao i mnogo puta do sada, evidentno morati da se uključi u obezbjeđivanje nedostajućih sredstava.

Brod KOTOR kompanije Crnogorska plovidba

“Poznato je i našoj javnosti da su oba brodarska društva u nezavidnom položaju, budući da moraju da izvrše povraćaj neusklađene državne pomoći i da uporedo sa tim otplaćuju i preostali iznos kreditnog zaduženja prema Exim banci”, rekao je Radulović.

On je podsjetio i da je tokom nedavne posjete i razgovora sa menadžmentom Barske plovidbe, informisan da će to preduzeće raspolagati sopstvenim sredstvima za otplatu januarske rate po osnovu kreditnog zaduženja za nabavku brodova.

“Barska plovidba je, donekle, u boljoj situaciji nego Crnogorska plovidba, jer je i kreditni aranžman bio povoljniji, zatim posjeduje i sopstvene nekretnine i ima višestruko manju obavezu povraćaja sredstava u državni budžet koja su dodijeljena kao neusklađena državna pomoć”, dodao je Radulović.

On je ponovio da će raditi na stvaranju potrebnih uslova za spajanje brodarskih društava.

“Međutim, namjera mi je i da sa svojim timom sagledam i druge potencijalne modalitete koji bi mogli možda dovesti do održivosti ovih društava”, poručio je Radulović.

Na pitanje da li je za Crnu Goru ekonomski održivo da ima dvije brodarske kompanije sa ukupno samo četiri broda, a velikim troškovima i da li će se preduzeti konkretni koraci na njihovom objedinjavanju, Radulović je odgovorio da smatra da postojeće rješenje nije održivo i da se ovdje treba voditi i takozvanom ekonomijom obima, odnosno konsolidovati flotu kojom se raspolaže, a smanjiti poslovne rashode obje kompanije.

Radulović je ranije izjavio da nije realno da uskoro Barska plovidba kupi feribot i obnovi pomorsku liniju Bar-Bari-Bar, a sada je dodatno pojasnio da ako u ovom momentu nemamo izvjesnost da će Barska plovidba moći samostalno da plati julsku ratu, onda nije racionalno najavljivati kupovinu broda koji bi bio angažovan na međunarodnoj pomorskoj liniji Bar-Bari, koliko god da bi svi građani Bara, Crne Gore i on kao resorni ministar, to željeli.

“Svakako, tokom posjete Barskoj plovidbi, bilo je govora i o potencijalnim mogućnostima za javno-privatno partnerstvo, kroz koje bi se možda mogle sagledati određene mogućnosti. Mislim da je to u ovom trenutku realnija opcija, nego opcija o obezbjeđivanju sredstava od Barske plovidbe za kupovinu broda”, saopštio je Radulović.

Govoreći o valorizaciji potencijala Luke Bar, Radulović je kazao da je neophodno podsjetiti da je izgradnja odgovarajuće infrastrukture u zaleđu uslov svih uslova za razvoj te luke.

“Naime, bez značajnih ulaganja u željezničku infrastrukturu ka Beogradu, odnosno ulaganja u putnu infrastrukturu, dakle autoput Bar-Boljare, ali i putni pravac prema Bosni i Hercegovini i putni pravac od Bara prema Albaniji, ne možemo očekivati značajniju valorizaciju, niti razvoj multimodalnog transporta preko Luke Bar”, smatra Radulović.

Jedino na taj način, kako je rekao, Luka Bar može postati konkurentna u odnosu na druge luke u Jadransko-jonskoj regiji.

“Kako sam nedavno i najavio, pokrenuću u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG) određene aktivnosti preko Koordinacionog odbora za tranzitni saobraćaj, uz podršku predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Navedeni Odbor okuplja najznačajnije privredne subjekte u logističkom lancu preko Luke Bar, tako da mi je namjera da pomognemo u preusmjeravanju dijela robnih tokova preko Crne Gore, što bi dovelo ne samo do povećanja obima pretovara u Luci Bar, nego bi imalo i te kako značajan pozitivni uticaj na cjelokuopnu crnogorsku privredu”, objasnio je Radulović.

Na pitanje da li se većinskim vlasnikom Port of Adria, turskom kompanijom Global Ports, pregovara o otkupu njihovih akcija, ili možda i o raskidu kupoprodajnog ugovora, Radulović je odgovorio da će sagledati potencijalne modele koji bi mogli biti primijenjeni u cilju objedinjavanja Luke Bar, ukoliko opredjeljenje Vlade bude da je i objedinjavanje lučkog područja i upravljanje istim takođe jedna od strateških aktivnosti kojoj bi se trebalo posvetiti u narednom periodu.

“U okviru tog procesa, podrazumijeva se da ćemo kao odgovorna Vlada analizirati i sve segmente dosadašnjeg izvršenja ugovora o koncesiji, te na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja donijeti odgovarajuće odluke. Ne mogu i ne želim da prejudiciram ishod tih analiza, jer želimo da sve partnere uvažimo kao partnere sa kojima su u najboljoj namjeri i zaključeni ugovori, ali naravno moramo voditi računa o tome da li je zaključenje određenih ugovora donijelo za Crnu Goru ili naše luke benefite koji su bili očekivani”, kazao je Radulović.

On je najavio i da su u završnoj fazi okončanja postupka koji se odnosi na stvaranje uslova za otpočinjanje izdavanje Identifikacione isprave pomorca (SID).

“Uspješno smo okončali proceduru koja se odnosi na normativno-pravni okvir i sada radimo na povezivanju sistema i baza podataka nadležnih institucija, odnosno u konačnom stvaramo završne uslove za izdavanje dokumenta. Riječ je o dokumentu od posebnog značaja za crnogorske pomorce, tako da ćemo, što je moguće više, ubrzati sve aktivnosti vezane za ovo pitanje”, zaključio je Radulović.

Izvor:Mina

Najčitanije