7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vodimo vas na tradicionalni Novogodišnji koncert GPD Tivat (VIDEO)

Tradicionalno u sklopu božićnih i novogodišnih praznika Glazbeno prosvjetno društvo Tivat u petak 22. decembra održalo je Novogodišnji koncert. Velika sala Centra za kulturu Tivat bila je po običaju tijesna kada su u pitanju koncerti GPD Tivat.

Brojna publika i aplauzi, još jednom su potvrdili tradiciju i kontinuitet povezanosti brojnih tivatskih porodica sa Glazbeno prosvjetnim društvom, koja se prenosi sa koljena na koljeno.

Veliki broj mladih muzičara dali su značajni doprinos da koncert bude na vrhunskom nivou i potvrdili uspješnu saradnju Muzičke škole Tivat i GPD Tivat.

Pod dirigentskom palicom prof. Nevile Klakor i prof. Martine Vuksanović, nizale su se koračnice, polke, valceri, potpuri…

Koncert je počeo koračnicom “Tivat” koju je specijalno za GPD Tivat napisao Antun Kopitović 1971. godine u Buenos Ariesu.

Slijedli su Dunavski valovi, Carmen, A Klemzer karnival, pa nešto savremeniji Hey Jude, Party Rock Anathem, Bela Ciao…

Kao gosti nastupili su vokalni Nonet Muzičke škole Tivat i solistica Doris Deković u pratnji mandoline, Sofija Franović.

Podsjetimo, u susret velikom jubileju, 115. godina od osnivanja Glazbeno prosvjetnog društva Tivat (GPD Tivat), koji će biti obilježen 2024. godine, predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović odobrio je sredstva za kupovinu novih uniformi za muzičare, članove ovog udruženja, u iznosu od 23.000€.

“U planu je nabavka oko 50 kompleta zimskih uniformi. Uniforme doprinose ukupnoj prezentaciji i važan su aspekt nastupa, pa će ova sredstva značajno uticati na naš rad i na način na koji predstavljamo Tivat” – istakao je predsjednik udruženja Boris Lanceroti, koji je zahvalio predsjedniku opštine i lokalnoj upravi na obezbjeđenim sredstvima.

Gradska-muzika-Tivat-30-tih-godina-20.vijeka

GDP Tivat  formirano je 1909. godine nastojanjem i zalaganjem nekolicine entuzijasta. Ilija Sindik, Šime Staničić i Filip Vuksanović bili su Tivćani kadri da tu svoju želju zapišu, da formulišu svoju namjeru da osnuju orkestar, i skupili hrabrosti da tu svoju ideju predstave tadašnjem gradonačelniku, kapetanu u penziji Marku Krstoviću, čovjeku koji je funkciju gradonačelnika obavljao na volonterskoj osnovi. Uspjeli su da sazovu Gradsko vijeće, i to Vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Glazbeno prosvjetnog društva.

Tadašnji predsjednik Opštine Tivat kapetan Marko Krstović, prepoznajući značaj formiranja Gradske muzike za kulturu i jačanje muzičke prosvećenosti žitelja ovog kraja, prihvatio je zahtjev svojih sugrađana i u Češkoj kupio prve i veoma skupe instrumente za gradski limeni orkestar, iako je zbog toga Opšina Tivat tada, prvi i jedini put u svojoj istoriji i bankrotirala…

“Po riječima svjedoka tog vremena, gradonačelnik je malo zakukao, i rekao: „Jadna djeco, znate li što činite?!“ Mislim da je to blizu istine, jer je te godine kompletan budžet opštine Tivat upućen za nabavku instrumenata, nije preostalo nikakvih sredstava za druge aktivnosti. Činilo se tada da je htijenje veće od mogućnosti, ali je gradska glazba ipak tada zasvirala u Tivtu, a evo svira i dan-danas”- prisjeća se za naš portal njegov aktuelni predsjednik i glavni spiritus movens, Boris Lanceroti.

Najčitanije