22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Raspisan tender za najdužu žičaru na svijetu – Kotor – Lovćen – Cetinje – pogledajte video animaciju

Crna Gora je raspisala međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora preko Lovćena do Cetinja, koja bi sa 14,7 kilometara bila najduža na svijetu.

„Ponude za predkvalifikaciju dostavljaju se do 5. oktobra. Nakon odabira koncesionara i izdavanja građevinske dozvole, gradnja žičare će, u zavisnosti od vremenskih uslova, trajati od 10 do 12 mjeseci – kazao je gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović.

O žičari Kotor – Lovćen – Cetinje, sa dvije polazne i dvije medjustanice, čija će vožnja trajati 46 minute, govori se već duže vrijeme.

„Uvjerili smo se da postoji interes potencijalnih investitora, a posebo nas je ohrabrilo što su među njima kompanije koje su prepoznate kao najpouzdanije u oblasti gradnje žičara. Iz tog razloga, nadam se da će ovaj tender biti uspješno završen, čime bi valorizirali znatan dio potencijala, a prije svega napravili izuzetnu, a za regiju jedinstvenu turističku vezu nacionalnog parka Lovćen s primorjem“ – rekao je Bogdanović.

„Vjerujem da će se realizacijom ovog projekta na najbolji mogući način valorizovati potencijali Kotora i Cetinja, Nacionalonog parka Lovćen ali i generalno upotpuniti turistička ponuda Države Crne Gore , koja će na ovaj način dobiti kvalitet više. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT (projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi), koji je pokazao najbolje rezultate na ovakvim i sličnim projektima“ – istakla je Predsjednica tenderske komisije Daliborka Pejović.

Crna Gora raspisala je međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora preko Lovćena do Cetinja, koja bi sa 14,7 kilometara bila najduža na svijetu – pogledajte video animaciju

„Realizacija ovog projekta će imati snažne pozitivne multiplikativne efekte na lokalnu privredu, što će imati za rezultat i otvaranje novih radnih mjesta. Takođe, ovaj projekat će doprinijeti i boljoj valorizaciji izdašnih potencijala kojim raspolaže Nacionalni park Lovćen. Sve navedeno samo je dio benefita koji će imati građani crnogorske Prijestonice, ali i cjelokupna turistička privreda u Crnoj Gori“ – naglasio je Bogdanović.

Žičara
Žičara

Dostavljanje ponuda za predkvalifikaciju je otvoreno do 5. oktobra u 12 satipo lokalnom vremenu, a Evropska banka za obnovu i razvoj će u dijelu finansiranja podržati realizaciju projekta.

Najčitanije