20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rat u Ukrajini nastavlja se nesmiljenom žestinom

Ukrajina

Rat u Ukrajini nastavlja se nesmiljenom žestinom. Borbe se vode diljem Donbasa, ali i na sjeveroistoku zemlje. Duž bojišnica s obje strane padaju tone granata, a Rusi u Doneckoj regiji dalekometnim projektilima ponovno gađaju gradove i naselja koji su još pod ukrajinskim nadzorom.

Nema mira ni na južnoj bojišnici. U protuofenzivi, južno i jugoistočno od Mikolajiva, Ukrajinci i dalje pokušavaju potisnuti Ruse prema crnomorskoj obali. Vlasti u Kijevu još su jednom pozvale Ukrajince da napuste okupirani Herson. Oni najhrabriji, odlučili su pak dočekati osloboditelje.

– Čekam protunapad ukrajinskih snaga. Samo da počne. Izbacite Ruse iz Donecke oblasti, samo ih već jednom izbacite, rekla je Viktoria.

Ukrajinska vojska objavila je da je preciznim topničkim pogotkom uništila bazu ruske paravojne skupine Wagner u gradu Popasni u Luhanskoj oblasti. Wagnerovci se povezuju s ratnim zločinima u Ukrajini, a bili su angažirani i na Krimu 2014. Rusko pak, ministarstvo obrane tvrdi da su njihove zračne snage na području Harkiva ubile više od stotinu stranih plaćenika.

– Život je izgubilo oko stotinu plaćenika iz Poljske i Njemačke i 50-ak ih je ranjeno, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

U međuvremenu, Ukrajina i Rusija i dalje se optužuju za napade na nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je više od tjedan dana meta napada. Obje strane tvrde da su projektili pali na obale Dnjepra blizu elektrane, ali i unutar nje. Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još jednom pozvao je članice Europske unije da zabrane vize za državljane Rusije. Ruse je, pak, pozvao da se ograde od zločinačkih nakana predsjednika Putina.

– Rasprava o viznim ograničenjima u Europi za vlasnike ruskih putovnica širi se svakim danom, priključuju joj se nove države i novi političari. Moramo zapamtiti – kada zlo poprimi takve razmjere, šutnja čovjeka čini sudionikom toga zla. Stoga, ako imate rusko državljanstvo i šutite, znači da se ne borite, nego to zlo podupirete, rekao je Zelenski.

Hrvat Vjekoslav Prebeg – kojeg su ruske snage uhapsile početkom maja u Ukrajini na području Mariupolja – izveden je pred sud takozvane Narodne Republike Doneck, na istoku Ukrajine. Prebega i još četvoricu stranih državljana – sud tereti da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

– Jesu li vam poznati ovi ljudi koji su sada ovdje s vama?, upitali su ga.

– Ne. Ne, odgovorio je Prebeg.

– Služio sam u Prvom bataljunu mornaričkog pješaštva 36. brigade. Ja sam mornar, rekao je.

Trojici – Prebegu, Šveđaninu Gustavssonu i Britancu Hardingu – prijeti smrtna kazna. Hrvatska je odbacila optužnicu jer smatra da je neutemeljena, ilegalna te u suprotnosti s međunarodnim pravom i konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima.

– Mi smo reagirali neki dan, kao što ste vidjeli, Ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo, više puta su poslane poruke. Dakle, mi smatramo da su takva vrsta suđenja apsolutno neprihvatljiva, međutim, on se našao u toj situaciji u kojoj se našao i dalje ćemo pratiti i boriti se za njega, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Zbog rata u Ukrajini i straha od zavrtanja ruske plinske pipe, sve se više zaoštrava energetska kriza u Europi. Kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manjih zaliha ruskog plina, Njemačka je najavila za jesen uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina. Namet će službeno stupiti na snagu 1. listopada, ali ne očekuje se da će utjecati na račune za plin do studenog ili prosinca zbog propisa koji štite potrošače od promjena cijena.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije