19 C
Kotor

Slušaj online radio

U akciji čišćenja podmorja Malostonskog zaliva sudjelovalo više od 50 ronilaca

Ston – čišenje zaliva – foto dubrovačkidnevnik

U dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu, sudjelovalo je više od 50 ronioca, a u akciji čišćenja podmorja u naselju Luka i uvali Bistrina iz mora su izvađeni plastika, odbačeni ribolovni alat, staklo, gume i drugi sitni otpad.

Akcija se održala u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev, izvijestili su iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

U akciji su sudjelovali ronioci Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite RH – koji su provodili i edukacije o sustavu civilne zaštite, vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti, pretrage u parovima i noćno ronjenje – te ronilački klubovi iz Dubrovnika i Mostara, uz pomoć školjkara i lokalnog stanovništva s barkama.

Ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Marijana Miljas Đuračić rekla je kako je potrebno provoditi mjere očuvanja morskog ekosustava i bioraznolikosti mora, jer su izloženi brojnim pritiscima, od klimatskih promjena, unosa plastike i degradacije staništa do prekomjernog izlova ribe, unosa stranih i invazivnih vrsta i djelovanja antropogene buke.

“Osim uklanjanja otpada iz mora, svakako je cilj ovakvih akcija i potaknuti lokalno stanovništvo na aktivno sudjelovanje u očuvanju morskih ekosustava Malostonskog zaljeva za koji je posredno ili neposredno vezan život svakog pojedinca ovog kraja”, istaknula je Miljas Đuričić.

Tajnik Ronilačkog kluba Dubrovnik Vlaho Radonić rekao je da već godinama rade na projektu zaštite pojedinog područja kako bi se stvorile ‘no take’ zone radi zaštite okoliša i rasprostranjivanja ribljeg fonda. Najavio je da će se priključiti i ekološkoj akciji čišćenja podmorja Malostonskog zaliva i u septembru.

Izvor:Hina

Najčitanije