13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rat u Ukrajini negativno će uticati na turizam – Bez ruskih i ukrajinskih turista Crna Gora bi mogla ostati bez oko 150 mil EUR prihoda

Boka Kotorska – foto Boka News

Rat u Ukrajini negativno će se odraziti na turističku sezonu u Crnoj Gori, ocijenili su iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) i dodali da se može očekivati pad broja ruskih i ukrajinskih turista tokom ljetnje sezone.

U kojoj mjeri se može očekivati pad broja turista, nijesu mogli prognozirati, piše Dan.

– NTO pažljivo prati situaciju u Rusiji i Ukrajini. U ovom trenutku zbog ratnih dešavanja, obustavljene su promotivne aktivnosti koje smo planirali, ali se nadamo da će se politička situacija stabilizovati. Vjerujemo da će u budućnosti turisti iz Ukrajine i Rusije ponovo doći na odmor u Crnu Goru, koja im je već godinama jedna od omiljenih destinacija – kazali su podgoričkom listu iz NTO.

U prilog tome, kako su naveli, govori i činjenica da je značajan broj turista iz Ukrajine i Rusije, kupio nekretnine u Crnoj Gori, da mnogi od njih ovdje imaju biznis aktivnosti, a nije zanemarljiv broj ni onih koji su se odlučili da ostanu da žive u Crnoj Gori.

Dan je na osnovu dostupnih statističkih podataka pokušao doći do računice o negativnom uticaju rata u Ukrajini na turističku sezonu u Crnoj Gori.

U prošloj godini iz Rusije i Ukrajine u Crnu Goru je došlo 244.000 turista, što je 15,8% od ukupnog broja.

Turisti iz Ukrajine i Rusije su ostvarili preko dva miliona noćenja, što je 21,3% od ukupnog broja, pokazuju podaci Monstata.

U prosjeku su boravili u Crnoj Gori 8,24 dana.

S obzirom da je prema statističkim podacima prosječna dnevna potrošnja turista 75 EUR, to bi značilo da je Crna Gora u prošloj godini od turista iz Rusije i Ukrajine prihodovala oko 150 mil EUR.

Ta cifra se dobija kada se pomnoži broj turista sa prosječnom dnevnom potrošnjom i prosječnim brojem dana boravka turista iz ove dvije zemlje.

Prihod od turizma u prošloj godini je iznosio preko 700 mil EUR.

U ovoj godini se očekivao i veći broj gostiju sa ovih tržišta, posebno iz Ukrajine.

Kako piše list, ukoliko sadašnja situacija potraje, teško je očekivati da će sa tih tržišta uopšte i biti turista ove sezone, tako da se može reći da će zbog rata u Ukrajini Crna Gora gotovo izvjesno ostati bez oko 150 mil EUR prihoda od turizma u ovoj godini.

Prošle godine je iz Ukrajine došlo 136.000 turista što je dva i po puta više nego u 2019, dok je iz Rusije došlo njih 108.000, što je značajno manje u odnosu na 2019, kada ih je bilo 385.000.

– Imajući u vidu da se radi o tržištima koji zajedno sa zemljama regiona čine gro turističkog prometa u Crnoj Gori i spadaju u top pet zemalja odakle dolazi najvećibroj turista, sasvim sigurno da će ratna kriza koja se trenutno dešava imati negativne efekte po turističku sezonu u Crnoj Gori – naveli su iz NTO.

Na pitanje da li i na koji način i na kojem tržištu Crna Gora može nadomjestiti nedolazak turista iz Ukrajine i Rusije, iz NTO-a su odgovorili da uprkos činjenici da su tržišta Rusije i Ukrajine veoma važna za Crnu Goru kao turističku destinaciju, pandemija koronavirusa pokazala je da se ne možemo oslanjati na nekoliko tradicionalnih tržišta već da moramo raditi na diversifikaciji turističkog tržišta.

Boka Kotorska – Stoliv – foto Boka News

– U tom smislu, Crna Gora je još prethodne godine započela intenzivne marketinške aktivnosti na širokom dijapazonu raznih tržišta. Tokom oktobra organizovali smo dva vebinara za poljske i turske turoperatore kojima smo predstavili ponudu destinacije, a takođe, u periodu novembar-decembar bili smo domaćini nekim od najznačajnijih turoperatora iz Turske, Mađarske, Albanije, Slovenije i Francuske – naveli su iz NTO.

Tom prilikom, u cilju uspostavljanja saradnje za ovu godinu organizovali su poslovne radionice sa turoperatorima, na kojima je učestvovalo preko 200 privrednika iz Crne Gore.

– U oktobru smo učestvovali i na sajmu IFTM Top Resa 2021 u Parizu, dok smo u novembru ponudu Crne Gore predstavili na Svjetskoj berzi putovanja u Londonu. Imajući u vidu da Crna Gora ima veliki potencijal kada je riječ o MICE turizmu, početkom decembra predstavili smo kongresnu ponudu Crne Gore na specijalizovanom sajmu IBTM World u Barseloni – dodali su iz NTO.

Tokom februara organizovali su promociju turističke ponude za preko 50 predstavnika turoperatora i medija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

– Imajući u vidu da je nacionalna avio-kompanija Air Montenegro najavila direktne avio-linije ka Pragu, organizovali smo vebinar za češke i slovačke turoperatore. Promotivne aktivnosti planiramo i na tržištu Velike Britanije, gdje ćemo u aprilu učestvovati na B2B radionici New Deal Europe 2022, kao i u Frankfurtu na sajmu kongresne industrije i poslovnih putovanja – zaključili su iz NTO.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije