16 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruske snage zauzele nuklearku u Zaporižju, nema promjene u razini radioaktivnosti

Nuklearna elektrana Zaporižje

Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne vlasti u petak

‘Operativno osoblje prati stanje energetskih jedinica’, navodi se na društvenim mrežama.

Ukrajina je priopćila da su ruske snage izvršile napad u ranim jutarnjim satima u petak, zapalivši obližnju peterokatnicu koja služi za obuku, a vatra je ugašena u petak ujutro.

Nije bilo mrtvih ni ozlijeđenih, objavilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova na Twitteru, napominjući da je zgrada koja je gorjela kompleks za obuku.

Požar je izbio nakon što su ruske snage napale kompleks elektrane Zaporižje – najveće nuklearne elektrane u Europi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da su ruski tenkovi ciljano granatirali blokove reaktora.

Ukrajinska agencija za civilnu zaštitu saopštila je da je 44 ljudi sudjelovalo u gašenju.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je da su reaktori u Zaporižju ‘zaštićeni čvrstom zaštitnom strukturom’.

Granholm je na Twitteru rekla da je razgovarala s ukrajinskim ministrom energetike o stanju u nuklearnoj elektrani. Naglasila je da uz blizini postrojenja nije zabilježena pojačana radijacija.

Ukrajinske vlastisaopštile su da je nuklearna sigurnost elektrane nakon požara sada zajamčena.

‘Direktor elektrane rekao je da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju’, objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u petak Moskvu da provodi ‘nuklearni teror’ i da želi ‘ponoviti’ katastrofu u Černobilu.

‘Upozorit ćemo svijet da nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj povijesti, prvi put u povijesti čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror’, poručio je u videosnimci koju je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio ‘nikakvu promjenu’ u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o nuklearci Zaporižja, rekao je visoki američki dužnosnik.

Biden se pridružio Zelenskom u zahtjevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti na tom području.

Izvor:Hina

Najčitanije