14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ravnopravne i ekonomski osnaŽENE”: Na putu ka rodnoj ravnopravnosti

NVO Mare Mare

Projekat “Ravnopravne i ekonomski osnaŽENE” koji u Herceg Novom organizuje NVO Mare Mare  donosi svjetlo nade za djevojke i žene iz različitih dijelova zajednice, pružajući im priliku da otkriju svoje talente i osnaže se kako bi pokrenule vlastiti biznis.

Projekt koji je počeo krajem februara ove godine ima za cilj pružanje podrške djevojkama i ženama, posebno onima koje se nalaze u ranjivim kategorijama stanovništva.

Ideja nije samo obučiti, već inspirisati. Kroz niz radionica i obuka, koje će trajati do kraja maja, 10 do 15 žena će biti osposobljene za proizvodnju suvenira.

Planirani su i treninzi temu (ženskog) preduzetništva i pokretanja sopstvenog biznisa. Jedan od ključnih aspekata ovih treninga je pružanje podrške i mentorstva ženama tokom procesa pokretanja i vođenja biznisa. Ovo je posebno važno jer žene često nailaze na različite prepreke i izazove u poslovnom svijetu, kao što su nedostatak pristupa finansijskim resursima, manjak povjerenja u sopstvene sposobnosti ili kulturni i društveni stereotipi.

No, ovaj projekat je više od same obuke. On stvara mostove između različitih dijelova zajednice. Potpisivanjem memoranduma o saradnji sa ključnim akterima poput kulturnih institucija, Opštine, i lokalnih privrednika, projekat osigurava podršku koja je potrebna da se žene iz ranjivih grupa podstaknu na uspjeh.

Da bi zajednica bila svjesna izazova s kojima se suočavaju žene održaće se javna izložba radova učesnica i dodjelu sertifikata.

“Kroz ovakve događaje, želimo podići svijest o važnosti rodne ravnopravnosti i podržati žene u njihovim naporima”, ističe koordinatorka projekta Dubravka Raičević. Ona ističe da projekat predstavlja korak ka stvaranju inkluzivnijeg društva u kojem će žene imati veće mogućnosti za ekonomsku nezavisnost i aktivno učešće u javnom životu.

Projekat  “Ravnopravne I ekonomski osnaŽENE ”  podržan je kroz programa “OCD u Crnoj Gori-od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M”BASE” koji  sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Finansira ga Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Kontakt osoba za više informacija: Dubravka Raičević maremare541@gmail.com

Najčitanije