17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Razmjena iskustava sa američkim profesorima opravdala implementaciju medijske pismenosti u crnogorskim školama

Edukatori iz Crne Gore u posjeti SAD

Edukatori iz Crne Gore, učestvovali su u IVLP (International Visitor Leadership Program) pod nazivom 21st Century Changemakers: Media Literacy for Educators, koji se odvijao 10 – 23. XI 2019. pod pokroviteljstvom Department of State, u Vašingtonu D.C., Los Anđelesu i Čikagu.

Profesori: Sonja Golub-Klenak iz Gimnazije u Kotoru, Miroslav Minić iz gimnazije Petar I Petrović Njegoš u Danilovgradu, Bojana Grujić iz gimnazije Tanasije Pejatović u Pljevljima i direktor gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića Boris Nikolić, predvođeni Ljiljanom Ivanović, višom savjetnicom za Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika pri Zavodu za školstvo u Podgorici, posjetili su srednje škole, univerzitete, obrazovne centre, kulturne institucije i prisustvovali predavanjima najboljih stručnjaka iz oblasti Medijske pismenosti. Kroz posjete muzejima, koncertima, filmskim centrima i sportskim događajima koji su pratili edukativne sadržaje, upoznavali su američku kulturu i način života. Program razmjene koji dogodine bilježi osamdeset godina postojanja, učesnicima je  predstavila organizatorka programa Deanna K. Douglas sa svojim saradnicima, na prijemu u Vašingtonu.

Uz informatičku pismenost, poznavanje stranih jezika (prvenstveno engleskog) medijska pismenost sve više postaje sastavni dio kulture savremenog čovjeka. Budući da su sve informacije i medijski sadržaji konstrukti, važno je usmjeriti mlade ljude da kritički promišljaju o onome što su pročitali,  da sumnjaju u istinitost, izvrše dekonstrukciju teksta i provjere ga kod više kredibilnih izvora. Manipulacija je najviše izražena na društvenim  mrežama gdje nema cenzure, niti se može odmah znati da je riječ o dezinformaciji. Manipulisati se može i pratećim sadržajima, kao što su fotografije, video prilozi, oglašavanje, bombastični naslovi koji uvijek teže da privuku pažnju konzumenata.

Edukatori iz Crne Gore u posjeti SAD

Predsjednik organizacije News Literacy Project u Vašingtonu, Charles Salter, u svom predavanju za nastavnike iz Crne Gore, najviše se osvrnuo na fake news (lažne vijesti), ističući da se one šire 70% brže od istinitih, a cilj im je da izazovu emotivnu reakciju, da oglašivači profitiraju od što većeg broja klikova, kao i da vrše propagandu.

Razmatrajući ključne koncepte medijske pismenosti i kroz rad u radionicama, predavač Michele Johnsen iz Center for Media Literacy iz Los Anđelesa, je istakla da je učenicima važno dati vremena da analiziraju medijske sadržaje, da shvate što se iza njih krije i otkriju ono čega se odmah nisu sjetili. Za razliku od Crne Gore u kojoj je Medijska pismenost postala dio izbornog obrazovnog programa u gimnazijama još 2008. godine, u Kaliforniji je ista zaživjela tek od 2015. godine. Međutim, kod nas se interesovanje godinama smanjivalo (razlozi su bili različite prirode) što je posljednjih godina pokrenulo svijest o potrebi uvođenja novih sadržaja u programe, korišćenja primjera uspješne primjene i edukacije nastavnika.

Edukatori iz Crne Gore u posjeti SAD

Posebno vrijedno iskustvo, nastavnici iz Crne Gore su ponijeli sa  predavanja prof. Jeff Share-a sa UCLA (University of California, Los Angeles)  i prof. Alison Trope sa University of Southern California. Ovi univerziteti već duže vremena sprovode obuke nastavnika srednjih škola kroz brojne praktične primjere i zadatke koji se mogu ponuditi učenicima.  Mnogi od njih imaju za cilj osobađanje od stereotipa, kao i uklanjanje rodnih, rasnih, nacionalnih, religijskih i drugih razlika. Model edukacije nastavnika pokazao se kao najprihvatljiviji i on se intenzivno sprovodi posljednjih godina i u Crnoj Gori.

Prof. Share je ukazao na važnost tumačenja medijskih sadržaja u zavisnosti od konteksta, kao i na kritički odnos i obaveznu provjeru informacija. On je iznio zanimljivu činjenicu da je pretraživač Google postao „Bog savremenog čovjeka“ kome se najviše vjeruje i koji posjeduje 92,96% tržišta. Tragajući za informacijama, stalno mu dajemo podatke o sebi, a njegovi algoritmi ih sakupljaju i pridviđaju naše ponašanje, ostvarujući tako moć. Svaki profesor, putem društvenih mreža, može da sazna sve o svom novom studentu.

Edukatori iz Crne Gore u posjeti SAD

Nastavnike je posebno interesovalo na koji način je Medijska pismenost implementirana u školama. Posjetili su državnu srednju školu Mira Costa u Los Anđelesu i prisustvovali času prof. Michaela Hernandeza, višestruko nagrađivanog za film i TV novinarstvo, u specijalizovanoj učionici za medijsku pismenost i digitalne tehnologije. Predmet je definisan kao izborni, a nastava se odvija na osnovnom i naprednom nivou. Kroz rješavanje projektnih zadataka, učenici razvijaju vještine pisanja scenarija, snimanja filmova, pisanja filmskih kritika, koristeći profesionalnu opremu, a najviše ajfon telefone. Za razliku od crnogorskog obrazovnog sistema, profesor ima autonomiju u kreiranju obrazovnog programa, a najbolja preporuka za njegov rad su praktični rezultati koje ostvaruje sa učenicima. Nastavnici iz Crne Gore su razgovarali o budućoj saradnji sa prof. Hernandezom.

U državnoj srednjoj školi Walter Payton College Prep High School, učenici kao izborni predmet imaju Honors Journalism: Newspaper I + II (jednu ili dvije godine) i on obuhvata izradu školskih novina i časopisa. Tom prilikom je promovisan i školski list „Eho“8 Gimnazije iz Kotora. Prof. Sonja Golub-Klenak je dogovorila sa učenicima i profesoricom Michelle Mowery, formiranje onlajn časopisa dvaju škola na engleskom jeziku, u kome bi se kroz pisanje na iste teme razvijale međusobne kulturološke veze.

Kroz saradnju sa Institutom za medije, edukatorima i trenerima iz Crne Gore, očekujemo da ćemo dati doprinos da se predmet  Medijska pismenost koji nosi brojne kreativne sadržaje i ocjenjuje vještine i ishode učeničkih aktivnosti, implementira u sve srednje škole i starije razrede osnovnih škola.

Najčitanije