20 C
Kotor

Slušaj online radio

Raznovrsne mjere podrške i formiranje lokalnog Savjeta za mlade

o Nacrtu Lokalnog akcionog plana za mlade

Centralna javna rasprava o Nacrtu Lokalnog akcionog plana za mlade za period 2020. i 2021. godinu održana je juče u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Ovaj dokument je od posebnog značaja za mlade, ali i za nadležne institucije i sve aktere omladinske politike na lokalnom nivou, istakla je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

U cilju obezbjeđivanja sistematskog pristupa i odgovora na potrebe mladih, Lokalni akcioni plan je zasnovan na „razvojom pristupu“, odnosno kreiranju uslova za puni razvoj potencijala mladih ljudi u Herceg Novom, imajući u vidu da su upravo oni najvažniji resurs za razvoj lokalne zajednice.

Kako se moglo čuti tokom trajanja javne rasprave, bitne elemente Nacrta LAPM 2020.-2021. predstavljaju omladinska politika na lokalnom nivou, uključivanje nevladinih organizacija u čijem su interesovanju mladi i omladinska politika, kao i formiranje lokalnog Savjeta za mlade.

Zambelić Pištalo je prisutne podsjetila da je u decembru 2018. usvojena prva Strategija za mlade Opštine Herceg Novi, za period od četiri godine. Lokalni akcioni plan za mlade obuhvata tekuću i narednu godinu, a sam Nacrt dokumenta dobio je saglasnost i pohvale resornog Ministarstva sporta, odnosno Direktorata za mlade.

-Ovaj Lokalni akcioni plan za mlade usaglašen je sa nacionalnom Strategijom za mlade i obuhvata pet veoma važnih oblasti od značaja za mlade: obrazovanje, bezbjednost, slobodno vrijeme, zdravstvo, kultura i sport. Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje su nosioci jednog segmenta aktivnosti koje su akcionim planom naznačene, a u njihovoj realizaciji imamo partnere: Zavod za zapošljavanje, Dom zdravlja, Centar bezbjednosti, sve vaspitno obrazovne ustanove, Centar za socoijalni rad, kao i nevladine organizacije koje u svojim programima imaju omladinsku politiku, objasnila je Zambelić Pištalo.

Herceg – Novi – foto Boka News

Uz napomenu da je Opština Herceg Novi u budžetu za 2020. godinu opredijelila 15 hiljada eura za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade, sekretarka za kulturu i obrazovanje je poručila da su vrata resornog Sekretarijata otvorena za sve mlade sa konkretnim idejama i sugestijama.

Među bitnijim mjerama u Nacrtu Lokalnog akcionog plana za mlade 2020-2021 su: pristup adekvatnom sistemu podrške za prelazak u odraslo doba i samorealizaciju, unaprijeđenje podrške razvoju psiho-fizičkog zdravlja i promociji zdravih stilova života mladih, osnivanje Lokalnog savjeta za mlade, kao i unaprijeđena međuopštinska, regionalna i međunarodna saradnja u oblasti omladinske politike. Takođe, neke od najbitnijih aktivnosti previđenih ovim dokumentom su prioritizacija mladih na konkursu raspodjele sredstava za NVO na opštinskom nivou i podrška preduzetništvu mladih.

Najčitanije