15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – Gago Arsić: Uspjeh Arsenala i naša vizija razvoja kluba govore više od riječi…

FK Arsenal

Bivši predsjednik Upravnog odbora F.K. „Arsenal“ iz Tivta Rade Gago  Arsić, biznismen i bivši sportista, obratio nam se reagovanjem na tekstove objavljene na našem portalu: „SO Tivat poništila više odluka bivše vlasti – pokušali da gradsku imovinu namjeste nekome pod maskom brige za sport“ i „Opština Tivat – Vezane su nam ruke zbog nezakonitog upravljanja FK – Arsenal“.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelini:

„Zbog istine i šire javnosti, želim reagovati na insinuacije i pokušaje imputiranja nekih stvari bez osnove, pojasniti koji su bili motivi mog angažovanja u F.K. „Arsenal“, u kakvom sam stanju klub zatekao i šta je sve urađeno do mog odlaska iz kluba, kaže Arsić.

Prije nekoliko godina sam se zainteresovao da jednom od najstarijih i najpoznatijih sportskih klubova sa ovih prostora, pomognem da se reorganizuje i postavi na zdrave ekonomske osnove uz pomoć tadašnje predsjednice Opštine Tivat Snježane Matijević, a kasnije preko novog predsjednika dr Siniše Kusovca.

Osnovni motiv da se uključim u cijelu priču bio je što su moj sin i njegovi drugovi išli da igraju u Split, Beč, Podgoricu, Grbalj, ali nikada nisu zaigrali u svom gradu na terenu F.K. „Arsenal“. Oni su igrali za privatni klub koji je vodio i trenirao Antoša Golub, koji je uspio okupiti oko 150 djece, ali im je bilo zabranjeno da igraju na terenu F.K. „Arsenal“.

Smatrao sam treba da se lično uključim da pomognem, jer ako sam ja prije 40 godina mogao slobodno da igram i treniram na tom terenu, mogu i naša djeca.

Zamolio sam tada dr Sinišu Kusovca, kao predsjednika najjače partije koja je imala vlast u Tivtu, da se uključi u rad kluba i pomogne rješavanje brojnih problema, prije svega načina finansiranja, te na taj način spasi klub od propadanja. U to vrijeme, djeca koja su trenirala u FK „Arsenal“ su se sve više osipala.

Tada je Kusovac postao predsjednik kluba, Antoša Golub je ugasio privatnu školu fudbala i prešao u FK „Arsenal“ da bude sportski direktor i trener. Sa njim je u Arsenal došlo i oko 150 djece.

U klubu su nas zatekli brojni problemi i potpuno zapuštena situacija. Nije bilo tuševa, pločica, vrata, prozora, zidovi prema Porto Montenegru su bili srušeni, tribine napola srušene, vešeraj sa jednom mašinom…

Vrlo važno je i to da FK „Arsenal“ tada nije imao svoju imovinu, sve je bilo upisano na Vladu Crne Gore. Uz veliku muku i napor Opštine Tivat, uspjeli smo da se imovina vrati i Opština uknjiži kao vlasnik zemlje. Uknjižbom na Opštinu Tivat uradili smo najveći zadatak, nešto što niko nije uspio uraditi u proteklih 50 godina.

Jedan od operativnih problema je bilo i to što nismo imali adekvatni pomoćni teren, jer prema važećim propisima, ne možete igarati i trenirati na istom terenu. FK „Grbalj“ je taj problem riješio izgradnjom glavnog i pomoćnog terena i ubrzo ušao u drugu, pa u prvu ligu. Smatrao sam da „Arsenal“ koji je poslije Lovćena drugi najstariji klub u zemlji, ne bi smio biti u tako nedopustivo lošoj poziciji, pa sam se nakon što je Kusovac postao predsjednik Opštine Tivat, 2018. godine, prihvatio da budem predsjednik kluba. Vođen tom idejom da se djeci naprave bolji uslovi kako bi mogli normalno trenirati i igrati, razvijati svoj igrački kadar i vratiti Arsenal na mjesto koje zaslužuje, bili su osnovni ciljevi mog angažovanja.

Kao osnivač kluba, Opština Tivat je obezbjeđivala  sredstva. Kako smo postepeno postavili klub na noge, rasli su i troškovi poslovanja. Imali smo viziju razvoja i osnivanja akademije fudbala. Uz velike napore Opštine Tivat vratili smo vlasništvo, napravili smo idejni projekat novog stadiona sa 4.000 mjesta, sa garažom ispod stadiona, planirali fudbalsku akademiju. Planirali smo i sportski centar za nekih 50- 60 soba koji bi koristile ekipe koje dolaze tu da igraju, na pripreme, da bismo razvili segment sportskog turizma kojega je svojevremeno bilo u Tivtu, kada su dolazile brojne ekipe na zimske pripreme. Dakle, da napravimo organizaciju koja bi samu sebe finansirala, kao jedno akcionarsko društvo. To znači da bi na nekim novim organizacionim osnovama, Opština kao vlasnik mogla da raspiše prodaju akcija, da uključi pojedince po sistemu privatnog javnog partnerstva, ili da sama kao vlasnik razvija cijeli projekat. U Upravni odbor doveli smo i Mirka Vučinića, poznatog fudbalera, sa namjerom da nam pomogne svojim savjetima ili možda da bude i ulagač. Sa predsjednikom FSCG Dejanom Savićevićem, razgovarali smo o mogućnostima da savez finansira reflektore na stadionu, za što je postojalo raspoloženje.

Da bismo napravili pomoćni teren po prvilima FIFE imali smo dosta problema. Srušena je kuća koja je smetala da bismo teren napravili po međunarodnim standardima, a ljude koji su živjeli u toj kući Opština Tivat je obeštetila. Kada smo napravili pomoćni stadion, došli smo u fazu da budemo ravnopravni sa ostalim klubovima u CG. Sve to smo uradili sa dosta strpljenja. Što se tiče nekih navoda u članku na portalu Boka News, nije istina da je novac koji je dolazio na račun od 2018, od kada sam ja bio predsjednik, trošen netransparentno. Pozivam sve nadležne institucije da naprave reviziju i prihvatam potpunu odgovornost. Govorim o trenutku kada je novac uplaćen na račun F.K. „Arsenal“.

Iz kojih stavki su iz budžeta sredstva uplaćivana na naš račun, i da li je to ispravno ili ne, to je pitanje za Opštinu Tivat.

Želim poručiti mojim Tivćanima da sam u klub došao kao lokal-patriota, da pokušam sve uraditi da se naša djeca vrate onom načinu treniranja kao mi nekada, da vrata i tereni Arsenala budu dostupni svima i sa vizijom razvoja kluba. Ostavku na mjesto predsjednika UO FK „Arsenal“ podnio sam prije petnaestak dana jer nismo imali sredstava da isplatimo igrače. Zadnju platu igračima sam isplatio iz svog džepa, kao i neke nagrade, premije. Takođe, obećao sam, ako im Opština ostane dužna, dug ću im isplatiti iz svojih privatnih sredstava za period do kada sam bio predsjednik UO kluba. Moram još jednom kazati da nije bilo Opštine Tivat, sredstava koja su izdvojili i papirologije koju su odradili, ovaj klub ne bi danas postojao, niti bio gdje jeste, na pragu Prve crnogorske lige.

Opaske da sam ja imao ambicije da ga kupim i postanem vlasnik kluba, najobičnije su gluposti. Niti sam akcionar, niti je klub akcionarsko društvo, njegov vlasnik je Opština Tivat. Kao bivši predsjednik kluba predlažem Opštini Tivat da razvija idejni projekat koji smo napravili, da ulaže sredstva. Ako urade projekat po idejnom rješenju koji smo platili 30. 000 eura, imaćemo najljepši stadion i kompleks u ovom dijelu Evrope. Ne moraju raspisivati akcije ako su dobri menadžeri, neka Opština razvija projekat, koji može biti jednoga dana na ponos grada Tivta.

Posebno se zahvaljujem treneru Antoši Golubu koji je bukvalno doveo svu djecu iz svog privatnog kluba u „Arsenal“ i ugasio svoj klub. Koristi priliku da se zahvalim svim igračima koji su postali jesenji prvaci Druge crnogorske lige, kao i treneru Goranu Jovanoviću i pomoćnom treneru Uljareviću.

Grad Tivat je imao sluha za sve svoje sportiste i klubove, nadam se da će tako biti i sa F.K. „Arsenal“. Što se mene tiče, klub sam napustio uzdignuta čela, ponosan na sve što sam uradio, prije svega  iz ljubavi i dobre namjere. U cijelu priču nisam ušao zato što nemam što da radim, imam 200 zaposlenih i uspješan biznis. Klub je postojao mnogo prije mene, prošli su brojni predsjednici, ali sada kada smo nešto više napravili, imali viziju i krenuli prema Prvoj ligi koja donosi brojne benefite i moguću zaradu, krenule su opstrukcije i prozivanja. Opština Tivat uvijek može biti većinski vlasnik kluba, ali mnogi ne razumiju što znači akcionarstvo, kako to funkcioniše i koliko uspješno može poslovati.

Bez obzira na sve, uvijek sam spreman pomoći da naš Tivat i „Arsenal“ razvijamo na evropskom putu. Po ovom pitanju više se neću oglašavati“ – poručio je Rade Gago Arsić.

Najčitanije