16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje Opštine Tivat na tekst “Evidencija ASK ali i Opštine Tivat potvrdili povećanje plata lokalnih funkcionera”

Foto opština Tivat

Opština Tivat reagovala je na tekst “Evidencija ASK ali i Opštine Tivat potvrdili povećanje plata lokalnih funkcionera” novinara Siniše Lukovića objavljenog 5. maja na našem portalu.

U nastavku, donosimo tekst reagovanja:

“Istina je jedna a ona glasi: dopisnik iz Tivta objavio je bruto iznose plata funkcionera Opštine Tivat i tvrdio da su taj iznos primili kao platu. Iako se radilo o bruto iznosima, što je jasno naznačeno u tabeli koju je citirao i koja se i sada nalazi na veb-sajtu Opštine, tvrdilo se da su to zarade koje su isplaćene lokalnim funkcionerima.

„Bruto“ i „neto“ su, na sreću kategorije koje razlikuje svaki građanin Crne Gore, pa je svima jasno o kakvom se „povećanju“ radi, odnosno koliki je propust napravljen objavljivanjem netačnih podataka. Dakle, nijedan fukncioner nije primio platu u iznosima koje je novinar naveo kao isplaćene a ponajmanje su „duplirali platu“ kako se tvrdilo u tekstu.

No, pokušaji opravdavanja za netačno interpretirane podatke se tu ne zaustavljaju pa se isplata zimnice u decembru prošle godine i zakonska uvećanja po osnovu staža i drugim parametrima pokušavaju predstaviti građanima kao povećanje plata.

Potpredsjedniku Iliji Janoviću je u februaru prošle godine zarada iznosila 1012.03, dok je u martu povećan efektivan radni staž i neto zarada je iznosila 1018,99. U decembru 2019. godine, zarada potpredsjednika Janovića je iznosila 1198.86 eura, iz razloga jer su zaposleni primili naknadu za zimnicu u iznosu od dvije obračunske vrijednosti koeficijenta, koja je inače utvrđena Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

Glavnoj administratorki Mariji Sijerković i sekretarki Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravki Nikčević je plata u decembru takođe bila uvećana zbog naknade za ziminicu. Sekretarki Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode, Rajki Jovićević, su bila uvećana lična primanja za maj i jun mjesec zbog rada u Komisiji za pregledanje finansijskih izvještaja sportskih organizacija za 2018. godinu i zbog rada u radnoj grupi za prirpemu i izradu plana integriteta Opštine Tivat. Sekretarka Jovićević je u julu primila naknadu štete za neiskorišćen godišnji odmor za 2018. godinu, zbog nemogućnosti poslodavca da obezbijedi zamjenu na poslovima koje imenovana obavlja i da obezbijedi neometano poslovanje.

Komandiru Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat, Zoranu Barbiću zbog opisa poslova koji obavlja, i u zavisnosti od intervencija na terenu, zarada varira iz mjeseca u mjesec, zbog prekovremenog rada.

Rukovoditeljki Službe Glavnog administartora, Tanji Kažanegri, zarada varira iz mjeseca u mjesec zbog troškova za prevoz, jer imenovana živi u Budvi. Rukovoditeljka Službe za javne nabavke, Milena Ćipranić, je u septembru mjesecu nagrađena varijabilnim dijelom zarade koja se dodjeljuje u skladu sa Odlukom za varijabilni dio zarade za zaposlenog koji ostvaruje izuzetne rezultate i kvalitete rada. Takođe, u decembru je osim naknade za zimnicu, isplaćen iznos za Komisiju za otvaranje i vrednovanje ponuda.

Predsjedniku Opštine Tivat, Siniši Kusovcu zarada nije znatno uvećavana, osim u slučaju povećanja radnog staža, što je prikazano u povećanju od 10 eura na zaradu, te u decembru kada su svi zaposleni primili naknadu za zimnicu.

Dakle, opet nema ništa od „povećanja“. Degutantno je i to što se za objavljivanjem ovakvih „istraživačkih“ podataka poseže u vrijeme globalne pandemije koja pogađa i opterećuje ekonomske sisteme zemalja širom svijeta.

Što se tiče odnosa sa medijima koje njeguje Opština Tivat, oni su dinamični i vrlo transprentni. U Tivtu postoje dvije radio stanice, jedan portal a iz Tivta izvještavaju dopisnici 4 dnevna lista i jedne radio stanice. Iz Boke pak rade i dopisnici nekoliko nacionalnih medija. Saradnja sa njima je odlična” – kaže se u reagovanju iz Opštine Tivat.

Sutra donosimo odgovor novinara s. Lukovića.

Najčitanije