20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – Organizacioni odbor Praznika mimoze: Karnevalska svetkovina zlonamjerno protumačena i politizovana

FB strana Praznika mimoze

Čin suđenja i spaljivanja karnevalske lutke je viševijekovni običaj u okviru kojeg se simbolično sudi zamišljenom liku za sve probleme koje je to mjesto i njegovo stanovništvo imalo i zbog toga osjetilo posljedice, kaže se u saopštenju Organizacionog odbora 55. Praznika mimoze.

“Riječ je samo i jedino o sagledavanju činjenica na poseban, karnevalski način, progovaranju umjetničkim jezikom, slobodom izražavanja o određenom problemu. Umjetnikov tekst predstavlja osvrt na sva nepočinstva zamišljenog lika, te samim tim ne podliježe cenzuri jer predstavlja glas karnevalskog sagledavanja stvarnosti.

Ostavlja se prostor da se “krivac” ili “krivci” prepoznaju.

Karneval ima svoju logiku i filozofiju, znači sve ono što je van ozbiljnog i odgovornog života. Decenijama unazad u našem gradu ali i širom gradova u okruženju, poštuje se isti princip u kojem karnevalska lutka asocira na nekoga, dodjeljuju mu se određeni satirični nazivi, podsjećaju na javne ličnosti, a tekst suđenja uvijek ukazuje na određeni problem. Čin suđenja i spaljivanja karnevala treba posmatrati samo i jedino iz takvog ugla, šaljivog i karnavalskog, a ne nikako politizovati ga i učitavati mu značenja koja nema.

Karneval treba razumjeti i tako mu prići, svaka druga namjera znači malicioznost, a u ovom slučaju karnevalsku svetkovinu su određeni pojedinci, organizacije i mediji zlonamjerno protumačili i politizovali, težeći novim podjelama i tražeći dodatni medijski prostor.

Herceg Novi je tokom 55. Praznika mimoze ugostio na desetine hiljada posjetilaca iz svih država regiona, pokazao koliko širok prostor daje svima za ispoljavanje kreativnosti, još jednom dokazao multikulturalnost i multietičnost, pokazao se kao dobar domaćin svima potvrđujući da je Praznik mimoze najprestižnija manifestacija tog tipa u Crnoj Gori” – kže se u saopštenju Organizacionog odbora 55. Praznika mimoze Herceg Novi.

Najčitanije